mobil versiya

Uşaqlarda astmanın pisləşməsi ilə əlaqəli potensial pəhriz faktoru




Bir qrup elm adamı tərəfindən edilən son araşdırma, qida əlavələri ilə uşaqlarda immunitet sistemi yolları arasında potensial əlaqəni ortaya qoydu və bu maddələrin astmanın tətiklənməsinə kömək edə biləcəyini söylədi.

Xarici media xəbər verir ki, tədqiqatçılar süni tatlandırıcıların, rəngləndiricilərin və konservantların vəziyyəti daha da ağırlaşdıra bilən əlavələr arasında olduğunu qeyd etdilər.

Bu maddələr ləzzəti, görünüşünü və ya raf ömrünü artırmaq üçün çox işlənmiş qidalara əlavə edilir. Tədqiqatlar göstərir ki, uşaqlar bu qidaları böyüklərə nisbətən daha çox istehlak edir, bu da onları zərərli təsirlərə qarşı daha həssas edir.

Potensial risklərə allergiya, diqqət çatışmazlığı hiperaktivlik pozğunluğu (DEHB) və astma hücumları daxildir. Natrium benzoat və metilparaben kimi bəzi əlavələr dəri allergiyası və astma epizodları ilə əlaqələndirilmişdir. Tədqiqatlar həmçinin göstərir ki, anaların süni şəkildə şirinləşdirilmiş sərinləşdirici içkilər qəbul etməsi uşaqlarında astma riskini artıra bilər.

Tədqiqatda 120-si astma və 120-si nəzarət qrupunda olmaqla 240 uşaq iştirak edib. 10 qida əlavəsinin səviyyəsini ölçmək üçün qan serum nümunələri təhlil edildi:

Neotam - şirniyyatlarda, içkilərdə və bişmiş məmulatlarda tatlandırıcıdır.

Aspartam – az yağlı və şəkərsiz qidalarda tatlandırıcıdır.

Natrium saxarin – içkilərdə, qidalarda və bəzi dərmanlarda tatlandırıcıdır.

Ponceau 4R - qırmızı qida boyası.

Sukraloza - şirniyyatlarda, içkilərdə və saqqızda tatlandırıcıdır.

Benzoik turşusu - qidalarda və dərmanlarda konservantdır.

Siklamat - içkilər, şirniyyatlar və mürəbbələrdə tatlandırıcıdır.

Acesulfame – bişmiş məhsullarda tatlandırıcı və ləzzət artırıcı.

Dehidroasetik turşu - qidalarda və şəxsi qulluq məhsullarında konservantdır.

Gün batımı Sarı (Sunset Yellow)– sarı qida boyası.

Əsas tapıntılar:

Tədqiqat nəticəsində məlum olub ki, dehidroasetik turşu, benzoy turşusu və siklamat zərdab nümunələrində müvafiq olaraq 99,58%, 99,17% və 69,17% olmaqla ən çox yayılmışdır. Astma xəstəsi olan uşaqlarda nəzarət qrupu ilə müqayisədə dehidroasetik turşu və benzoy turşusu əhəmiyyətli dərəcədə yüksək idi.

Alimlər qeyd etdilər ki, zərdab nümunələrində aspartam kimi bəzi əlavələri aşkar etmək çətin idi - az məruz qalma səbəbindən deyil, bağırsaqlarda sürətli parçalanma səbəbindən.

Tədqiqat qrupu belə nəticəyə gəlib ki, qida əlavələri köməkçi T-hüceyrələrin və antigen təqdim edən hüceyrələrin metabolizmasını pozaraq, bədənin immun tolerantlığına təsir edərək astmanı pisləşdirə bilər. (Antigen təqdim edən hüceyrələr yad maddələri (antigenləri) tanıyır, onları emal edir və immun reaksiyaya başlamaq üçün onları T-hüceyrələri kimi digər immun hüceyrələrə təqdim edir.)

Reportyor.az 


SAĞLAMLIQ / KARUSEL
Tarix: Bu gün, 09:00