Quru meyvələrin həddindən artıq istehlakı çəki artımına səbəb ola bilər

Quru meyvələr sağlamlığına diqqət yetirənlər üçün mükəmməl bir seçim kimi görünə bilər - kiçik, dadlı və enerji və qida maddələri ilə zəngindir. Bununla belə, bir çox insan həddindən artıq istehlakın, xüsusən də yüksək kalori, şəkər və konservant konsentrasiyası səbəbindən faydalarından daha çox mənfi təsirlərə səbəb ola biləcəyini bilmir.
Lybrate Health bildirir ki, quru meyvələr zülalların, dəmir, maqnezium və kalium kimi mineralların, eləcə də sağlam yağların və liflərin əla mənbəyidir. Lakin bu faydalar onların məhdudiyyətsiz yeyilə biləcəyi demək deyil. Qurutma prosesi onların su tərkibinin çox hissəsini aradan qaldırır və onları kalori və təbii şəkər baxımından daha sıx edir - yəni hətta kiçik bir ovuc belə böyük bir enerji artımı təmin edə bilər ki, bu da həddindən artıq istehlak edildikdə zərərli ola bilər.
Orta dərəcədə qəbul vacibdir
Xəbərdarlıqlara baxmayaraq, quru meyvələr təbii olaraq zərərli deyil. Diqqətli şəkildə və tövsiyə olunan gündəlik miqdarda istehlak edildikdə, onlar yeməklər arasında əla qəlyanaltı və ya məşqdən əvvəl sürətli enerji mənbəyi ola bilər. Sadə qayda: nə qədər çox yesəniz, bir o qədər az faydalı olurlar.
Faydaları risklərə çevriləndə
Gündəlik çoxlu ovuc xurma, keşyu və ya qoz yemək tədricən çəki artımına səbəb ola bilər, çünki gündə əlavə 250 kalori ayda təxminən 2 kiloqram çəki artımına səbəb ola bilər. Zamanla bu, qadınlarda piylənmə, yüksək təzyiq və hətta menstrual pozuntular riskini artırır. Mütəxəssislər enerji və qidalanmanı balanslaşdırmaq üçün qəbulu gündə iki xörək qaşığı ilə məhdudlaşdırmağı məsləhət görürlər.
Qoruyucu maddələr allergiyaya səbəb ola bilər
Qida istehsalçıları quru meyvələri qorumaq və rəng dəyişikliyinin qarşısını almaq üçün tez-tez kükürd dioksiddən istifadə edirlər. Kiçik miqdarlar ümumiyyətlə təhlükəsiz olsa da, həddindən artıq qəbul gündəlik təhlükəsiz limitdən (təxminən 20 mq) çox ola bilər ki, bu da həssas insanlarda allergik reaksiyalara və ya astma tutmalarına, bəzən isə dəri səpgilərinə və ya nəfəs almaqda çətinliklərə səbəb olur.
Həzm narahatlığı
Quru meyvələr liflə zəngindir və sağlam həzmi təşviq etsə də, həddindən artıq istehlak şişkinliyə, qaza, kramplara və ya ishala səbəb ola bilər. Həddindən artıq lif bağırsaq astarını qıcıqlandıra və tam udulmadan əvvəl qida keçidini sürətləndirə bilər. Ən yaxşı yanaşma onları tədricən istehlak etmək və həzmə kömək etmək üçün kifayət qədər su içməkdir.
Diş çürüməsi
Əksər kommersiya növləri dadı artırmaq və yapışmasının qarşısını almaq üçün şəkərlə örtülür - bu da çürüməyə səbəb olan bakteriyalar üçün ideal bir mühit yaradır. Onların yapışqan teksturası qalıqların dişlərə və diş ətlərinə yapışmasına da imkan verir. Yeməkdən sonra dişlərinizi fırçalamaq və ya şəkərsiz, təbii şəkildə qurudulmuş variantları seçmək ən yaxşısıdır.
Qan şəkərinə təsiri
Quru meyvələrin nisbətən yüksək qlisemik indeksi var, yəni qanda qlükoza səviyyəsini tez bir zamanda artırır. Diabet və ya hipertoniya xəstələri qəbullarını məhdudlaşdırmalı və ya qurudulmuş giləmeyvə və ya təbii ərik kimi aşağı GI variantlarını seçməlidirlər.
Reportyor.az
KARUSEL / CƏMİYYƏT
Tarix: Bu gün, 09:24



























