Balıq yağı... İmmuniteti gücləndirir və düzgün dozada xəstəliklərlə mübarizə aparır

Biotexnologiya Universitetinin Müalicə şöbəsinin müdiri Dr.Alexander Konkoff bildirib ki, balıq yağı immunitet sisteminin saxlanmasında əsas rol oynayan omeqa-3 yağ turşularının qiymətli mənbəyidir.
Doktor Konkoffun sözlərinə görə, tədqiqatlar göstərir ki, balıq yağının müntəzəm qəbulu immunitet hüceyrələrinin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, orqanizmin infeksiyalarla daha effektiv mübarizə aparmasına kömək edir.
O, izah edir: "Balıq yağı yağlı mayedir, kəhrəba və ya açıq sarı rəngdədir, fərqli dadı və qoxusu var. O, treska, skumbriya, siyənək və digər balıqların qaraciyərindən alınır və orqanizm üçün çoxlu faydalı maddələr var".
Balıq yağında olan əsas qidalar:
Omeqa-3: Qan laxtalanma riskini azaldan, hüceyrə regenerasiyasını sürətləndirən, dəri sağlamlığını yaxşılaşdıran və normal qan təzyiqini saxlayan çoxlu doymamış yağ turşuları.
Vitamin D: İmmunitet sisteminin funksiyasını dəstəkləyir və xüsusilə uşaqlarda dayaq-hərəkət sisteminin inkişafı üçün vacib olan kalsiumun udulmasına kömək edir.
Vitamin A: Maddələr mübadiləsini tənzimləyir, selikli qişaları sağlam saxlayır, ətraf mühitin zədələnməsindən qoruyur və bədənin müdafiə xüsusiyyətlərini artırır.
Vitamin E: Qanın laxtalanmasını dəstəkləyir və əzələ kütləsinin böyüməsini təşviq edir.
Antioksidantlar: Hüceyrə yaşlanmasını yavaşlatır və sərbəst radikalları bədəndən çıxarır.
Doktor Konkoff onu da qeyd edir ki, balıq yağında az miqdarda yod, kükürd, fosfor, brom və digər elementlər var, lakin bunlar müalicəvi əhəmiyyət kəsb etmir. Yağ bədəndə asanlıqla oksidləşir, bu da qida maddələrinin udulmasını asanlaşdırır və faydalarını artırır.
Balıq yağı xüsusilə soyuq mövsümdə soyuqdəymə riskinin artdığı dövrdə faydalıdır, bu şərtlə ki, şəxsi sağlamlıq şərtləri nəzərə alınsın və yan təsirlərin qarşısını almaq üçün tövsiyə olunan dozalara əməl olunsun. Düzgün riayət balıq yağı ümumi sağlamlıq və xəstəliklərə qarşı müqaviməti dəstəkləyən faydalı bir pəhriz əlavəsi edir.
Əks göstərişlər və ehtiyat tədbirləri:
İnsanlar balıq və ya dəniz məhsullarına allergik reaksiyalar, şəkərli diabet, sidik daşları, xroniki pankreatit, kəskinləşmiş öd kisəsi iltihabı, mədəaltı vəzi infeksiyaları, D vitamininin normadan artıq olması, qan laxtalanma pozğunluqları və qalxanabənzər vəzi xəstəlikləri zamanı balıq yağından çəkinməlidirlər.
Mütəxəssis, düzgün dozaya riayət etməyin vacibliyini vurğulayır, çünki onun həddindən artıq olması ishal, qusma, ürəkbulanma və ya xroniki vəziyyətin pisləşməsi kimi yan təsirlərə səbəb ola bilər. Bu simptomlardan hər hansı biri baş verərsə, istifadə dayandırılmalı və həkimə müraciət edilməlidir.
Reportyor.az
SAĞLAMLIQ / KARUSEL
Tarix: Bu gün, 15:49