mobil versiya

Yumurta: “Superfood” – Onları iltihab əleyhinə edən 4 təbii əlavə


Yumurta yüksək qidalıdır və yüksək keyfiyyətli zülal, D və B12 kimi əsas vitaminlər, xolin və selen kimi minerallar, antioksidantlar və omeqa-3 yağ turşularını ehtiva edən sıx qida tərkibinə görə "superfood" sayılır.

Times Now bildirir ki, arıqlamağa kömək etməklə yanaşı, yumurta beyin funksiyasını, göz sağlamlığını, ürək sağlamlığını və əzələlərin saxlanmasını dəstəkləyir.


Yumurtaları tək istehlak etmək əvəzinə, onların qida dəyərini artırmaq üçün bəzi təbii antiinflamatuar maddələr əlavə etməyə cəhd edə bilərsiniz.

Yumurtanı bütöv yeyin

Bütöv yumurta əla qida maddələri ilə doludur. Vitaminlər, minerallar, yüksək keyfiyyətli protein və sağlam yağlarla yanaşı, bütün yumurta B12, B2, A və B6-nın təbii mənbəyidir.

Böyük bir yumurtanın tərkibində 77 kalori, 6 qram yüksək keyfiyyətli protein, 5 qram yağ və minimum karbohidrat var. Xolesterol böyük narahatlıq doğurmur; gündə iki yumurta yemək əksər insanlar üçün sağlam hesab olunur. Böyük bir yumurtanın tərkibində 212 mq xolesterin var ki, bu da əksər qidalarla müqayisədə yüksəkdir.

Qeyd etmək vacibdir ki, demək olar ki, bütün qidalar yumurta sarısındadır, yumurtanın ağı isə əsasən protein təmin edir.

1. Sarıkök əlavə edin

Sarıkök gündəlik yeməklərinizə daxil etmək üçün ən yaxşı ədviyyatlardan biridir. Yumurtalara bir çimdik sarıkök əlavə etmək yalnız ləzzəti yaxşılaşdırmır, həm də iltihabı azaltmağa kömək edir.

Sarıkökə aktivləşdirən və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərini artıran qara bibər də əlavə edə bilərsiniz. Sarıkök, revmatoid artrit kimi şərtləri dəstəkləyən iltihabla mübarizə aparan bioaktiv birləşmə olan curcumin ehtiva edir.

2. Bir çimdik duz əlavə edin

Duz əsas bədən funksiyaları üçün vacibdir; sinir funksiyasını, əzələ daralmasını və maye-elektrolit balansını dəstəkləyir. Yumurtaları qaynadarkən bir çimdik duz əlavə etmək də iltihab əleyhinə faydalara kömək edə bilər. Duz elektrolitləri və mayeləri balanslaşdırmağa kömək edir, nəmləndirməni yaxşılaşdırır və sinir sistemini dəstəkləyir. Bununla belə, həddindən artıq duz qəbulu yüksək qan təzyiqi və ürək xəstəliyi ilə əlaqəli olduğundan, yalnız kiçik bir miqdar lazımdır.

3. Tərəvəzləri əlavə edin

Yumurtalarınızı soğan, pomidor, göbələk və ya zeytun kimi tərəvəzlərlə zənginləşdirin. Tərəvəz faydalı bağırsaq bakteriyalarını qidalandıran lif, antioksidanlar və sağlam yağlar təmin edir. Onlar həmçinin yumurtanın tərkibindəki yağlar və zülallar sayəsində karotenoidlər və E vitamini kimi yağda həll olunan vitaminlərin udulmasını yaxşılaşdırır. Bu birləşmə qida dəyərini artırır, toxluğu artırır və daha geniş çeşiddə vitamin və antioksidantlarla təmin edir, göz sağlamlığını, beyin funksiyasını dəstəkləyir və xərçəng və ürək xəstəlikləri kimi xroniki xəstəliklərin riskini azaldır.

4. Onları müxtəlif üsullarla bişirin

Yumurta hazırlamaq üçün bir çox qidalı və ləzzətli üsullar var, o cümlədən omlet və ya omlet, hamısı iltihab əleyhinə və qida maddələri ilə doludur.

Reportyor.az 




SAĞLAMLIQ / KARUSEL
Tarix: 6-10-2025, 09:00