mobil versiya

Səhər yeməyində edilən ümumi səhvlər




Günün ilk yeməyi olan səhər yeməyi zəngin və sağlam olmalıdır - lakin bu, onun kalori baxımından yüksək olması demək deyil. Qidalanma mütəxəssisləri gündəlik kalori qəbulunu müxtəlif yeməklər arasında bərabər şəkildə bölüşdürməyi məsləhət görürlər. Səhər yeməyini buraxmaq, əksər hallarda günün sonlarında daha çox kalori istehlakına səbəb olan sağlam olmayan bir vərdiş hesab olunur.

AIIMS, Harvard Stanford universitetlərində təhsil almış qastroenteroloq Dr. Sourabh Sethi, bağırsaq sağlamlığına zərər verə biləcək yeddi ümumi səhər yeməyi səhvini bölüşür.

Bağırsaqlarınıza zərər verən 7 ümumi səhər yeməyi səhvi

1. Səhər yeməyini buraxmaq
Dr. Sethinin sözlərinə görə, səhər yeməyini tamamilə buraxmaq məsləhət görülmür. Yeməklər arasında uzun fasilələr turşu yığılmasına və bağırsaq hərəkətlərinin yavaşlamasına səbəb ola bilər. O, oyandıqdan sonra bir saat ərzində yeməyi tövsiyə edir.

2. Ac qarına qəhvə içmək
Dr. Sethi izah edir ki, yeməkdən əvvəl qəhvə içmək mədə turşuluğunu artırır, turşu reflüksünə və ürəkbulanmaya səbəb olur. Əvvəlcə bir stəkan su içmək və qəhvədən əvvəl qoz-fındıq və ya banan kimi yüngül qəlyanaltı yemək yaxşıdır.

3. Şəkərli səhər yeməyi taxılları yemək
Səhər yeməyində yüksək şəkərli qidaların qəbulu qan şəkərinin səviyyəsini artıra və bağırsaq iltihabına səbəb ola bilər. O, daha sağlam bir səhər yeməyi üçün yulaf, çia toxumu və giləmeyvə kimi qidalar əlavə etməyi təklif edir.

4. Yüksək yağlı "gülləkeçirməz" qəhvə istehlakı
Harvard təhsilli həkimə görə, bu növ qəhvədə lif və protein yoxdur ki, bu da doyma hissini azalda və turşu reflüksünə səbəb ola bilər. O, balanslı bir başlanğıc üçün səhər yeməyinə protein və lif əlavə etməyi məsləhət görür.

5. Çox tez yemək
Səhər yeməyini çox tez və ya stressli vəziyyətdə yemək həzm fermentlərinin ifrazını azaldır və şişkinliyə səbəb olur. Doktor Seti həzmi yaxşılaşdırmaq üçün oturub yeməyi yavaş-yavaş çeynəməyi tövsiyə edir.

6. Meyvə şirələrinin həddindən artıq qəbulu
Meyvə Şirələrində yüksək miqdarda şəkər var və lif yoxdur ki, bu da bağırsaq fermentasiyasına səbəb ola bilər. Balanslı bir smuzi üçün bütün meyvələri yemək və ya meyvələri tərəvəzlərlə qarışdırmaq daha yaxşıdır.

7. Səhər nəmləndirməsinə məhəl qoymamaq
Doktor Seti bağırsağınızın bağırsaq hərəkətlərini dəstəkləmək üçün suya ehtiyacı olduğunu vurğulayır. Susuzlaşma qəbizlik kimi problemlərə səbəb ola bilər. O, günə hər şeydən əvvəl bir stəkan su ilə başlamağı tövsiyə edir.


Reportyor.az



SAĞLAMLIQ / KARUSEL
Tarix: Bu gün, 09:00