mobil versiya

Heç vaxt isitməməli olduğunuz 10 qida




Qalıqları saxlamaq və sonra yemək tullantıları azaltmaq və pula qənaət etmək üçün effektiv üsul olsa da, bu, həmişə ən sağlam seçim deyil.

Bəzi qidalar təbii olaraq tez xarab olur və çox uzun müddət saxlandıqda və ya düzgün qızdırılmadıqda sağlamlığınız üçün təhlükə yarada bilər. Əslində bəzi qidaların yenidən qızdırılması onların təhlükəsizliyini bərpa etmir - bu, qida zəhərlənməsi riskini artıra bilər.

Yenidən qızdırmaqdan çəkinməli olduğunuz qidalar:

1. Düyü

Düyü riskli qalıq hesab olunur. Otaq temperaturunda nə qədər çox qalarsa, Bacillus cereus bakteriyasını inkişaf etdirmək ehtimalı bir o qədər yüksəkdir. Yenidən isitmə bu bakteriyaları öldürməyəcək. Bir qayda olaraq, düyünü bir saatdan çox kənarda qoymayın. Onu yenidən qızdırmaq qərarına gəlsəniz, daxili temperaturun 165°F (74°C) və ya daha yüksək olduğuna əmin olun.

2. Kartof

Kartofun yenidən qızdırılması düzgün saxlanmadıqda təhlükəli ola bilər. Otaq temperaturunda qalan bişmiş kartof Clostridium botulinum bakteriyalarının inkişafına imkan verə bilər. Bu toksinləri yenidən qızdırmaqla məhv etmək mümkün deyil, buna görə də onları bişirdikdən dərhal sonra yemək yaxşıdır.

3. Yumurta

Bakteriyalar bişmiş yumurta və yumurta əsaslı yeməklərdə sürətlə inkişaf edə bilər. Yumurtaları soyuducuda iki saatdan çox (və ya isti şəraitdə bir saat) kənarda qoymayın. Pis qoxu və ya qeyri-adi rəng (çəhrayı və ya iridescent ağlar) kimi xarab olma əlamətlərinə diqqət yetirin.

4. Süddən hazırlanmış souslar və ya güveçlər

Alfredo, beşamel və ya pendir sousları kimi souslar yaxşı saxlanmır və ya yenidən qızdırılmır. Süd məhsulları temperaturun dəyişməsinə zəif reaksiya verir və bu aşağı turşuluqlu qidalar otaq temperaturunda qaldıqda asanlıqla bakteriyaların çoxalmasına şərait yarada bilər.

5. Göbələklər

Köhnə göbələklər sadəcə iştahsız deyil, həm də qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər. Kaliforniya Kənd Təsərrüfatı və Təbii Sərvətlər Universitetinin məlumatına görə, düzgün olmayan saxlama bakteriyaların böyüməsinə kömək edə bilər. Göbələkləri saxlamağın ən təhlükəsiz yolu soyuducuda bir kağız torbadadır və beş gün ərzində yeyilməlidir.

6. Suşi

Çiy balıq iki saatdan çox soyuducuda qaldıqdan sonra atılmalıdır. Suşi dərəcəli balıqlar parazitləri öldürmək üçün dondurulsa da, otaq temperaturunda qaldıqda bakteriyalar yenə də çoxalda bilər. Düzgün saxlandıqda, suşi iki günə qədər soyuducuda saxlanıla bilər, lakin nə qədər müddətə çıxdığını bilmirsinizsə, şənliklər və ya bufetlər üçün tövsiyə edilmir.

7. Şirələr

Təzə şirələr dərhal istehlak edilməlidir. Çox uzun müddət saxlandıqda, qaz və ya ishal kimi həzm problemlərinə səbəb ola bilərlər. Tərkibində süd məhsulları olan şirələr kənarda qaldıqda tez xarab olur və təzə meyvə və tərəvəzlər oksidləşmə nəticəsində C vitamini kimi əsas qida maddələrini itirirlər.

8. Dəniz məhsulları

Dəniz məhsullarını təhlükəsiz şəkildə qızdıra bilsəniz də, bunu çox diqqətlə etmək lazımdır. Balıqları dərhal soyuducuda saxlayın və 24 saat ərzində istehlak edin. Bakteriyalar çox uzun müddət kənarda qalan balıqlarda asanlıqla böyüyə bilər və yenidən qızdırıldıqda ölməzlər.

9. İspanaq

İspanağın tərkibində yüksək miqdarda nitrat var və bu, yenidən qızdırıldıqda xərçəng riskinin artması ilə əlaqəli birləşmələrə parçalana bilər. Əgər ispanaqı yenidən qızdırmaq lazımdırsa, onu qaynatmaqdan çəkinin. Bir gündən artıqdırsa, qarışdırın və yenidən qızdırarkən aşağı istilikdən istifadə edin.

10. Toyuq

ABŞ FDA-nın məlumatına görə, toyuq ətinin tərkibində Salmonella və Listeria kimi bakteriyalar var, xüsusilə də tam bişmədikdə. Qalan toyuq ətini yenidən qızdırmağı planlaşdırırsınızsa, bütün zərərli bakteriyaları aradan qaldırmaq üçün onun qida termometri ilə ölçüldüyü kimi 165°F (74°C) daxili temperatura çatdığından əmin olun.

Reportyor.az 


 
SAĞLAMLIQ / KARUSEL
Tarix: Bu gün, 13:31