mobil versiya

Banandan daha çox kaliumla zəngindir... Şirin kartofun əsas faydaları



Şirin kartof çox vaxt payızın əsas məhsulu hesab olunur və mütəxəssislər bu kök tərəvəzlərin həm sağlamlıq, həm də dad baxımından faydalı olduğunu deyirlər.

Şirin Kartofun Sağlamlığa Faydaları

Həkimlərin fikrincə, şirin kartof qida ilə zəngindir və qismən lif tərkibinə görə ürək sağlamlığını qorumağa kömək edir. Hər şirin kartofda təxminən 4 qram lif var ki, bu da infarkt və insult üçün risk faktoru olan yüksək xolesterinin qarşısının alınmasında mühüm rol oynayır.

Sertifikatlı diyetoloq Samantha Snashal qeyd etdi ki, şirin kartofun tərkibindəki lif LDL (pis) xolesterol səviyyələrini aşağı salaraq ürək sağlamlığını dəstəkləyir.

Şirin kartofun tərkibində də 9 qram şəkər var. Bu yüksək görünsə də, lif şəkərin udulmasını yavaşlatır. Kliniki dietoloq Codi Simon The New York Times-a izah etdi ki, dondurmadan fərqli olaraq, şirin kartof istehlakı qan şəkərinin tədricən yüksəlməsinə səbəb olur ki, bu da ürək, sinirlər, böyrəklər, sümüklər və qan damarlarında stressi azaldır.

Şirin Kartof və Adi Kartof

Həm şirin, həm də adi kartof karbohidratlar, vacib vitaminlər və minerallarla zəngindir. Onların tərkibində natrium təsirini tarazlayan, qan damarlarını rahatlaşdıran və əzələ kramplarının qarşısını alan əsas mineral və elektrolit olan kalium var.

Orta dərəcədə bişmiş şirin kartofda təxminən 350 mq kalium var ki, bu da banandan daha yüksəkdir. Gündəlik tövsiyə olunan qəbul qadınlar üçün 2600 mq, kişilər üçün 3400 mq-dır.

Hər iki növ kartof immuniteti, beyin funksiyasını və sinir sistemini dəstəkləyən C vitamini və B6 vitamini ilə təmin edir.

Niyə şirin kartof bir az daha yaxşıdır

Şirin kartofun narıncı rəngi göz sağlamlığını qoruyan və hüceyrə böyüməsini dəstəkləyən A vitamininə çevrilən bir antioksidan olan beta-karotendən gəlir. Sertifikatlı diyetoloq Beth Cheroni deyir: "Bu şirin kartofun bir az daha yaxşı seçim olmasının əsas səbəbidir."

Yalnız bir şirin kartof onun qida faydalarından istifadə etmək üçün kifayətdir. O, bişmiş, püresi, kartof kimi verilə və ya əsas yeməklərə daxil edilə bilər.

Bişirmə Məsələləri

Hazırlıq qida dəyərinə təsir göstərir. Amerika Həyat Tərzi Tibb Kollecinin həmtəsisçisi Dr.Michael Greger xəbərdarlıq edir ki, şirin kartof bişirmək antioksidantları azalda bilər. Doktor Metyu Allen qaynatmağı tövsiyə edir ki, bu da qovurma, buxarda bişirmə və ya bişirmə ilə müqayisədə daha çox antioksidan saxlayır.

Reportyor.az




SAĞLAMLIQ / KARUSEL
Tarix: 26-09-2025, 09:24