Bənövşəyi qidalar immuniteti gücləndirir və qocalmanı yavaşlatır

Polşadakı Nikolay Kopernik Universitetinin tədqiqatçıları bənövşəyi rəngli meyvə və tərəvəzlərin diqqətəlayiq sağlamlıq faydalarını aşkar ediblər.
Bu, onların hüceyrələri zədələnmədən qorumağa və fiziki fəaliyyətdən sonra bədənin bərpasını yaxşılaşdırmağa kömək etdiyini təsdiqləyir və bu da onları sağlamlığı yaxşılaşdırmaq və qocalma ilə mübarizə aparmaq üçün vacib bir pəhriz komponenti halına gətirir.
"Nutrients" jurnalında dərc olunan araşdırmaya görə, bənövşəyi giləmeyvələr, qara qarağat, bənövşəyi şirin kartof və qırmızı kələm kimi qidalar iltihabı azaltmaq və ürək-damar sağlamlığını dəstəkləmək üçün güclü qabiliyyəti ilə tanınan təbii antioksidantlar olan antosiyaninlərlə zəngindir.
Tədqiqatçılar qeyd ediblər ki, bu birləşmələr Nrf2 və NF-κB kimi əsas hüceyrə yollarını aktivləşdirir və bədənin intensiv məşq və ya qocalma nəticəsində yaranan oksidləşdirici stressə qarşı durmasına kömək edir. Nəticələr göstərib ki, pəhrizlərinə bənövşəyi qidalar daxil edən şəxslər daha çox fiziki dözümlülük və daha yavaş hüceyrə qocalmasından zövq alırlar.
Alimlər izah ediblər ki, bədən antosiyaninlərin yalnız təxminən 2%-ni mənimsəyir, lakin onları C vitamini mənbələri ilə birləşdirmək onların biomənimsənilməsini əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər. Davam edən tədqiqatlar, kapsulalar və nanoemulsiyalar kimi qabaqcıl əlavə texnologiyalarını onların effektivliyini daha da artırmaq üçün araşdırır.
Tədqiqat nəticəsində bənövşəyi meyvə və tərəvəzlərin müntəzəm istehlakının ümumi sağlamlığı təşviq etmək, xroniki xəstəliklərin qarşısını almaq və uzunmüddətli həyat keyfiyyətini yaxşılaşdırmaq üçün sadə və təhlükəsiz bir addım olduğu qənaətinə gəlindi.
Reportyor.az
SAĞLAMLIQ / KARUSEL
Tarix: Bu gün, 09:00


























