Gündəlik portağal suyu ürək sağlamlığı ilə əlaqəli gen fəaliyyətini dəyişdirə bilər

Səhər portağal suyu sağlamlığınıza görə bilmədiyiniz şəkildə təsir göstərə bilər.
Molecular Nutrition & Food Research jurnalında dərc olunan yeni bir araşdırmada tədqiqatçılar gündəlik OJ qəbulunun ürək və metabolik funksiya ilə əlaqəli gen fəaliyyətini dəyişdirdiyini aşkar etdilər.
Tədqiqat üçün 20 sağlam yetkin iki ay ərzində gündə təxminən iki stəkan 100% portağal suyu içdi.
Daha sonra Braziliya və ABŞ universitetlərindən olan alimlər iştirakçıların immun hüceyrələrinin nümunələrini araşdırdılar. Onlar iltihab, qan təzyiqi və bədənin yağdan necə istifadə etməsi ilə əlaqəli dəyişikliklər axtararaq 1700-dən çox gendə dəyişiklikləri izlədilər.
Tədqiqatçılar qrupu müntəzəm portağal suyu qəbulundan sonra gen fəaliyyətində geniş dəyişikliklər aşkar etdi. Bu dəyişikliklərin çoxu iltihabın azalmasına və ya daha sağlam qan damar funksiyasına işarə edirdi. Lakin dəyişikliklərin növü insanın bədən çəkisindən asılı olaraq dəyişirdi.
Normal çəkiyə malik insanlar iltihabla əlaqəli genlərdə dəyişikliklər göstərməyə meylli idilər, artıq çəkili olanlar isə yağ metabolizması və enerji istifadəsi ilə bağlı daha çox dəyişiklik göstərdilər.
Tədqiqatçılar bu təsirlərin sitrus meyvələrində, giləmeyvələrdə, çayda və kakaoda olan təbii bitki birləşmələri olan flavonoidlərdən qaynaqlana biləcəyini söyləyirlər. Tədqiqatçılar qeyd ediblər ki, flavonoidlər antioksidant kimi çıxış edir və tədqiqatlar onların ürəyi qorumağa kömək edə biləcəyini irəli sürüb.
Tədqiqatçılar yazırlar ki, tədqiqat xroniki OJ istehlakının təsirlərinin arxasındakı molekulyar mexanizmlərə dair vacib və misli görünməmiş məlumatlar təqdim etməklə OJ-nin terapevtik potensialını gücləndirir.
Tədqiqatçılar həmçinin bildiriblər ki, tapıntılar OJ-dəki bioaktiv birləşmələrə molekulyar reaksiyaya təsir göstərə və flavonoidlə zəngin qidaların istehlakı ilə bağlı fərdi tövsiyələr üçün məlumat verə bilər.
Yenə də tədqiqatçılar bunun çox kiçik bir tədqiqat olduğunu və müqayisəli içki daxil etmədiyini vurğulayıblar, yəni portağal şirəsinin təkbaşına bu dəyişikliklərə səbəb olduğunu göstərə bilməz.
Nəticələri təsdiqləmək və bu molekulyar dəyişikliklərin faktiki faydalara gətirib çıxarıb-çıxarmadığını müəyyən etmək üçün daha böyük tədqiqatlara ehtiyac olacaq.
Tədqiqatda iştirak etməyən Nyu-Yorkda yaşayan qeydiyyatdan keçmiş diyetoloq Nikolet Peys Fox News-a bildirib ki, "portağal şirəsi iksir deyil - bu, dərindən öyrənilmiş bir nümunədir".
O əlavə etdi ki, bu tədqiqat fərdiləşdirilmiş qidalanmanın həqiqətən necə işləyə biləcəyinə dair inanılmaz imkanlara qapı açır.
Peys portağal şirəsinin az və ya orta miqdarda sağlam pəhrizə uyğunlaşa biləcəyini və normal miqdarda şəkər tərkibinin faydalarını ləğv etmədiyini söylədi.
Reportyor.az
SAĞLAMLIQ / KARUSEL
Tarix: Bu gün, 09:00


























