Tədqiqat zeytun yağının piylənmənin qarşısının alınmasındakı rolunu ortaya qoyur

Braziliyada aparılan son tədqiqat zeytun yağının piylənmənin qarşısını almaqda və beyin sağlamlığını gücləndirməkdə faydalarını vurğulayıb.
"Nutritional Neuroscience" jurnalına görə, braziliyalı alimlər piylənmiş siçanlar üzərində aparılan təcrübələr zamanı pəhrizlərinə əlavə bakirə zeytun yağı əlavə etməyin hipotalamusda - aclıq və maddələr mübadiləsini tənzimləməkdən məsul olan beynin bölgəsində iltihabın qarşısını almağa kömək etdiyini aşkar ediblər. Zeytun yağı istehlak edən siçanlar daha az çəki artımı və metabolik funksiyanın yaxşılaşmasını göstəriblər.
San Paulo Universitetinin Ariadne Perezin rəhbərlik etdiyi tədqiqat qrupu siçanları yüksək yağlı pəhrizlə bəsləyib və bəzilərinə zeytun yağı əlavə edib. Bir neçə həftədən sonra tədqiqatçılar adətən piylənmədən təsirlənən bir bölgə olan zeytun yağı istehlak edən siçanlarda hipotalamusun qövsvari nüvəsində iltihabın azaldığını müşahidə ediblər. Nəticələr göstərir ki, əlavə bakirə zeytun yağı istehlakı piylənmə ilə əlaqəli metabolik pozğunluqların qarşısını almaq üçün perspektivli bir strategiya ola bilər.
Əlavə bakirə zeytun yağı, polifenolların və E vitamininin zəngin tərkibini - ümumi sağlamlığı dəstəkləyən güclü antioksidantların və iltihab əleyhinə birləşmələrin - saxlanması üçün zeytunları təmizlənmədən və ya istilik tətbiq etmədən mexaniki şəkildə sıxmaqla istehsal olunur.
Reportyor.az
MARAQLI / KARUSEL
Tarix: Bu gün, 12:19



























