Qəhvə içmək oturaq həyat tərzi sürən insanlar üçün faydalıdır
Yeni bir araşdırma qəhvənin hərəkətsizliklə əlaqəli sağlamlıq problemlərini azalda biləcəyini ortaya çıxarıb. Bununla belə, ekspertlər aktiv hərəkətliliyin vacibliyini də vurğulayırlar.
Çinin Suchau (“Soochow”) Universiteti Tibb fakültəsinin tədqiqatçıları 10 il ərzində izlədikləri 10 mindən çox amerikalı insanın iştirak etdiyi bir araşdırma aparıblar.
Araşdırma nəticəsində gündə səkkiz saatdan çox oturan insanlar arasında ölüm nisbətinin sutkada dörd saatdan az oturanlara nisbətən daha yüksək olduğu müəyyən edilib. Bununla belə, gündə altı saatdan çox oturmanın belə, qəhvə içməyən insanlarda sağlamlıq problemlərini artırdığı müşahidə olunub. Ən çox qəhvə istehlak edən qrupda ölüm nisbətlərinin əhəmiyyətli dərəcədə azaldığı, ürək-damar xəstəliklərindən ölüm nisbətinin isə istehlak edilən hər fincan qəhvə ilə azaldığı ifadə edilib. Tədqiqatçılar yüksək istehlakı gündə 540 qramdan çox və ya təxminən üç stəkan ekvivalentində təyin ediblər.
Tədqiqatda iştirak etməyən damar həkimi Faiza Bossi bildirib ki, bu tədqiqat uzunmüddətli oturaq həyat tərzinin (altı saatdan çox) kompensasiya edici ürək-qoruyucu təsirini nümayiş etdirir və qəhvə içməyən oturaq insanlarla müqayisədə ürək-damar xəstəlikləri, həmçinin ölüm riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır: “Hərəkətsizlik (30 dəqiqəlik fasilə vermədən altı saatdan çox oturmaq) fiziki fəaliyyətin olmaması demək deyil. Başqa sözlə, idman hərəkətsiz həyat tərzinin təsirlərinin əvəzini verməsə belə sağlamlıq üçün faydalıdır.
Qəhvənin sağlamlığa faydaları çoxdur. Bu araşdırma qəhvənin ürək-damar sağlamlığına perspektivli təsirlərini vurğulayan ilk araşdırma deyil. 2022-ci ildə aparılan və 10 il ərzində müşahidə edilən yarım milyondan çox insanın Böyük Britaniya BioBank məlumatlarını əhatə edən əvvəlki tədqiqatı göstərib ki, gündə iki-üç fincan qəhvə istehlakı ürək xəstəliklərini, ürək çatışmazlığını və aritmiyanı 10-15 faiz azaldır. Üstəlik, hətta kofeinsiz qəhvə ürək çatışmazlığı və aritmiyadan başqa ürək-damar xəstəliklərinin azalması ilə əlaqələndirilib. Qəhvənin yüksək miqdarda polifenol ehtiva etdiyi fərziyyələrdən biri olsa da, polifenollar ürək-damar sağlamlığında mühüm amil olan oksidləşdirici stresi azaltmağa kömək edən güclü antioksidan xüsusiyyətlərə malik təbii birləşmələrdir. Bundan əlavə, bu polifenollar da iltihab əleyhinə təsir göstərir. Bu, iltihab səviyyəsinin aşağı düşməsinə kömək edir.
Tədqiqatın müəllifləri bu mövzuda daha çox araşdırmaya ehtiyac olduğunu ifadə ediblər. Bildiriblər ki, ancaq qəhvənin müxtəlif səbəblərdən ölümləri azaltmaqda təsiri aydın deyil. Qəhvədə 1000-dən çox birləşmə tapıla bilər.
Araşdırmanın nəticələri “BMC Public Health” jurnalında dərc olunub(azərtac).
SAĞLAMLIQ / KARUSEL
Tarix: 16-07-2024, 11:56