mobil versiya

Ac qarında banan yemək sağlamdırmı?




Bananlar, bədənin gündəlik ehtiyac duyduğu kalium, maqnezium, lif və vacib vitaminlərlə zəngin olan ən qidalı meyvələr arasındadır.

Onlar səhər yeməyi və ya məşq sonrası qəlyanaltılar üçün məşhur seçimdir.

Times Now bildirir ki, bununla belə, bir çox qidalanma mütəxəssisi vacib bir sual qaldırır: Səhər acqarına banan yemək həqiqətən sağlamdırmı?

Səhər tezdən banan yedikdə bədəninizə nə baş verir?

Saatlarla yuxudan və gecə orucundan sonra bədən qan şəkərini və elektrolit balansını bərpa etmək üçün enerji və qida maddələrinə ehtiyac duyur. Bananlar bədəni qidalandıran və əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdıran təbii şəkərlər - qlükoza, fruktoza və saxaroza ehtiva etdiyi üçün enerjini tez bir zamanda artırmaqda əladır.

Onlar həmçinin "xoşbəxtlik" hormonu olan serotoninin istehsalına kömək edən B6 vitamini ilə zəngindir və bananları günə müsbət başlamaq üçün əla bir yol halına gətirir. Bundan əlavə, onların yüksək kalium tərkibi qan təzyiqini tənzimləməyə kömək edir, ürək və damar sağlamlığını dəstəkləyir və əzələ və sinir fəaliyyətini yaxşılaşdırır.

Acqarına banan yeməyin mənfi cəhətləri varmı?

Bir çox faydasına baxmayaraq, acqarına tək banan yemək hər kəsə yaraşmaya bilər. Dietoloqlar xəbərdarlıq edirlər ki, bananlar sadə şəkərlərlə zəngindir və bu da qan şəkəri səviyyəsində kəskin bir artıma, sonra isə qəfil düşməyə səbəb ola bilər - bu da günün sonunda yorğunluğa və ya ləngliyə səbəb olur.

Bananlar həmçinin bəzi insanlarda, xüsusən də turşu reflüksündən və ya qıcıqlanmış bağırsaq sindromundan (QBS) əziyyət çəkənlərdə mədə turşuluğunu artıra biləcək təbii turşular ehtiva edir.

Bəzi mütəxəssislər qeyd edirlər ki, bananlar səhər tək yeyildikdə dəmirin udulmasına mane ola bilər. Bu, bədənin bu həyati mineralı udma qabiliyyətini azaldan, potensial olaraq immuniteti zəiflədən və zamanla yorğunluğa səbəb olan birləşmələrlə əlaqədardır.

Şişkinlik və həzm narahatlığı

Bananlar liflə zəngin olduğundan, onları acqarına yemək bəzi insanlarda, xüsusən də həssas mədəsi olanlarda şişkinliyə və ya həzm narahatlığına səbəb ola bilər. Lif bağırsaq hərəkətliliyini stimullaşdırır, lakin tam həzmə hazır olmadan yeyilərsə, həzm sistemini də qıcıqlandıra bilər.

Banan yeməyin sağlam yolu

Mütəxəssislər səhərlər bananları tək yeməyin, əksinə onları protein və sağlam yağlar kimi balanslı bir yeməklə birləşdirməyi tövsiyə edirlər:

Bir fincan qatıq və ya süd

Banan və bal ilə yulaf ezmesi

Fıstıq yağı və banan sendviçi

Bu şəkildə bədən banan qidalarını tədricən mənimsəyir - qan şəkərində sürətli atlamaların qarşısını alır və mədə narahatlığını azaldır.

Reportyor.az 


SAĞLAMLIQ / KARUSEL
Tarix: Bu gün, 09:53