Yağları tez yandırmağa kömək edən karbohidratlar

Payız gəldikcə və temperatur tədricən aşağı düşdükcə, sərin hava tez-tez isti, rahatladıcı mövsümi yeməklərə olan istəkləri - yemək vərdişlərində dəyişikliklərlə yanaşı, gətirir.
Bir çox insan formada qalmaq üçün karbohidratları azaltmağa çalışsa da, düzgün növ mövsümi nişastanı seçmək əslində sağlamlıq səyahətinizdə güclü bir müttəfiq ola bilər.
Dr. Frank Çəki İtkisi Klinikasının tibb direktoru professor Franklin Cozefə görə, balqabaq və qış balqabağı "ideal karbohidratlar"dır - liflə zəngin, kalorisi azdır və toxluq hissini və qan şəkərinin sabit səviyyəsini qorumaq üçün əladır, bədənin yağ yandırmasını daha səmərəli edir.
Rafinə edilmiş və ya emal olunmuş karbohidratlardan fərqli olaraq, balqabaq mürəkkəb karbohidratlar və bol su ehtiva edir. Bir stəkan yalnız 50 kalori və 2 qramdan çox lif, eləcə də faydalı bağırsaq bakteriyalarını qidalandıran və insulinə həssaslığı artıran davamlı nişasta təmin edir - bədənin enerji üçün saxlanılan yağa daha asan daxil olmasına imkan verir.
Cozef əlavə edir: "Balqabaq yavaş yanan yanacaqlardır; onlar çörək və ya makaron kimi insulin səviyyəsini artırmırlar, buna görə də maddələr mübadiləniz daha uzun müddət yağ yandırma rejimində qalır."
Elmi tədqiqatlar göstərir ki, davamlı nişasta ilə zəngin pəhrizlər yağ oksidləşməsini artırır və iştahanı azaldır, beta-karoten isə balqabağa rəng verən narıncı piqmentdir və daha yaxşı metabolik sağlamlıq və iltihabın azalması ilə əlaqələndirilir.
Ənənəvi karbohidratlar üçün mükəmməl əvəzedici
Professor Cozef adi makaron, düyü və ya kartof porsiyanızın yarısını qovrulmuş balqabaq və ya balqabaq püresi ilə əvəz etməyi tövsiyə edir. O, bu sağlam karbohidratlara artıq yağ və ya qaymaq əlavə etməmək barədə xəbərdarlıq edərək qeyd edir: "Sizə lazım olan tək şey bir az zeytun yağı və bir neçə ot və ədviyyatdır."
Yağ yandırmaq üçün sağlam karbohidratların əhəmiyyəti
Cozef vurğulayır ki, karbohidratları kəskin şəkildə azaltmaq əks nəticə verə bilər, çünki bədənin enerji və məşq performansı üçün onlara ehtiyacı var. Əsas məsələ payız tərəvəzləri kimi yavaş həzm olunan, qida ilə zəngin variantları seçməkdir.
O, belə bir nəticəyə gəlir: "Balqabaq yalnız bəzək üçün deyil - bu mövsüm yağ yandırmasını artırmaq üçün ən yaxşı qidalardan biridir. Təbii olaraq şirin, doyurucudur və sağlam maddələr mübadiləsini dəstəkləyir."
Reportyor.az
KARUSEL / CƏMİYYƏT
Tarix: Bu gün, 12:03


























