mobil versiya

Çox taxıllı çörək: həqiqətən sağlıqlıdırmı?




Çörək süfrələrimizin əsas məhsuludur və çoxlu çeşidlər mövcud olduğu üçün ən sağlam variantı seçmək çaşqınlıq yarada bilər. Bir çox insanlar çox taxıllı çörəyin həmişə ən yaxşı seçim olduğunu düşünür, lakin bu, mütləq doğru deyil.

Bütün bu dənli bitkilərdən hazırlanan çörəklər eyni dərəcədə sağlıqlı deyil; onların qida dəyəri istifadə olunan taxıl növlərindən və onların bütöv və ya təmizlənmiş olmasından asılıdır.

Bütün taxıllar və təmizlənmiş taxıllar

“Çox taxıl” termini sadəcə çörəyin birdən çox taxıl növündən (yulaf, arpa və ya qarğıdalı kimi) hazırlandığını bildirir, lakin bu taxılların keyfiyyətini göstərmir.

Bütün taxıllar taxılın bütün hissələrini - kəpək, rüşeym və endospermi ehtiva edir - vücudunuzun ehtiyac duyduğu lif, vitamin və mineralları təmin edir.

Təmizlənmiş taxıllar kəpək və mikrobları çıxarmaq üçün işlənir, bu da lif və qida tərkibini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.

Beləliklə, əgər “çox taxıllı” çörək əsasən təmizlənmiş undan hazırlanırsa, bu, sağlamlığa əhəmiyyətli fayda gətirməyəcək.

Qida dəyəri: Praktik Nümunələr

Çörəyin qida dəyəri onun tərkib hissələrindən çox asılıdır:

Rafine unla hazirlanan bir növ her dilimde ancaq 1 qram lif temin edir.

Bunun əksinə olaraq, tam buğda çörəyi 4 qram lif və zülal təklif edə bilər ki, bu da daha uzun müddət tox qalmağınıza kömək edir.

Lif həzmi dəstəkləyir və qan şəkərində sürətli sıçrayışların qarşısını alır, zülal isə əzələləri gücləndirir və toxluğu artırır.

Sağlam Çörəyi Necə Seçmək olar

Qidalanma mütəxəssisləri çörəyi seçərkən bu addımları yerinə yetirməyi tövsiyə edirlər:

Etiketdə 100% tam taxıl axtarın.

Hər dilimdə ən azı 3 qram lif olan çörəyi seçin.

Yüksək miqdarda şəkər əlavə edən növlərdən çəkinin.

Məhsuldakı bütün taxılların faizini göstərən sertifikatlaşdırılmış Tam Taxıl Markasını yoxlayın.

Çox taxıllı çörək nə vaxt faydalıdır?

Çox taxıl çörəyi tam taxıllardan hazırlandıqda və kətan və ya yulaf kimi təbii toxumlarla zənginləşdirildikdə ağıllı seçimdir. Qida dəyərini artırmaq üçün onu əlavə protein və lif mənbələri ilə birləşdirin, məsələn:

Banan dilimləri ilə fıstıq yağı

Qaynadılmış və ya omlet yumurta

Avokado dilimləri çia toxumu ilə örtülmüşdür

Toyuq və ya balıq kimi protein mənbələri

Ən yaxşı nəticələr əldə etmək üçün evdə çox taxıllı çörək hazırlaya bilərsiniz, bu da sizə sevimli tam taxılları əlavə etməyə və onun qidalandırıcı faydalarını maksimum dərəcədə artırmağa imkan verir.

Reportyor.az




SAĞLAMLIQ / KARUSEL
Tarix: Bu gün, 17:42