Qoz-fındıqdan daha çox maqnezium ehtiva edən 5 qida qrupu

Badam tez-tez zəngin maqnezium mənbəyi kimi təriflənir, lakin bir çox digər qidalar əslində bu vacib mineralın daha çox miqdarını təmin edir. Maqnezium əzələ funksiyasında, ürək sağlamlığında və enerji istehsalında mühüm rol oynayır. Bu hesabatda badamdan daha çox porsiyada maqnezium təklif edən beş qida qrupu vurğulanır.
Times of India bildirir ki, bu qidaları pəhrizinizə daxil etmək yuxu keyfiyyətini yaxşılaşdıra, stressi azalda və ümumi sağlamlığı dəstəkləyə bilər.
Badam, xolesterolu aşağı salmağa və ürək-damar xəstəlikləri, o cümlədən infarkt və insult riskini azaltmağa kömək edən maqnezium, E vitamini və doymamış yağlar kimi ürək üçün faydalı qida maddələri ilə zəngindir. Bir porsiya badam təxminən 76,5 mq maqnezium ehtiva edir ki, bu da sağlam qan şəkəri, qan təzyiqi, beyin, sümük və əzələ funksiyasını qorumaq üçün lazım olan gündəlik tələbatın 18%-dən çoxunu təmin edir. Badam yaxşı bir mənbə olsa da, daha yüksək maqnezium tərkibli bir çox gündəlik qida var.
1. Paxlalılar və Mərci
Paxlalılar, noxud, noxud və soya paxlası kimi paxlalılar badamdan təxminən iki dəfə çox maqnezium təmin edir.
Bişmiş soya: 1 stəkanda 148 mq
Qara və qırmızı lobya: 120–126 mq
Noxud: təxminən 47 mq
2. Yarpaqlı yaşıl tərəvəzlər
Əksər tərəvəzlər maqnezium baxımından zəngin olmasa da, bəzi yarpaqlı göyərtilər badamdan daha zəngindir. Bunlara daxildir:
Ispanaq: 1 stəkanda 157 mq
Çuğundur göyərtiləri: 1 stəkanda 97,9 mq
Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, yarpaqlı göyərtilər çox yönlüdür və omlet, smuzi, salat, qızartma və şorba kimi yeməklərə əlavə edilə bilər.
3. Tam taxıllar
Tam taxıllar yalnız əla protein və lif mənbəyi deyil, həm də maqnezium baxımından zəngindir. Aşağıdakılardan daha çox əlavə etməyə çalışın:
Tam buğda: stəkanda 160 mq (bişmiş)
Kinoa: 118 mq
Qəhvəyi düyü: 85.8 mq
4. Qoz-fındıq və toxumlar (badamdan başqa)
Qoz-fındıq və toxumlar maqneziumla yanaşı, sink, selen və E vitamini kimi vacib qida maddələrini təmin edir. Bəzi növlərdə badamdan daha çox maqnezium var, məsələn:
Balqabaq toxumu: 168 mq
Çia toxumu: 95 mq
Keju qozu: 82.8 mq
5. Dəniz məhsulları
Əksər dəniz məhsulları maqnezium baxımından xüsusilə yüksək olmasa da, bəzi yağlı balıqlar və dəniz məhsulları əla mənbələrdir, o cümlədən:
Skumbriya: hər bişmiş filetoda 85.4 mq
Qızılbalıq: 80 mq-dan çox
Konservləşdirilmiş istiridyə: hər böyük qutuda 150 mq
Konservləşdirilmiş tuna: hər qutuda 99.5 mq
Maqneziumun sağlamlıq üçün faydaları
Maqnezium bədəndə çoxsaylı biokimyəvi reaksiyaları dəstəkləyir, o cümlədən:
Məşq performansını artırmaq: Fiziki fəaliyyət zamanı bədəninizin qan şəkərini əzələlərə daşımaq və məşq zamanı yığılan və yorğunluğa səbəb olan süd turşusunu çıxarmaq üçün daha çox maqneziuma ehtiyacı var.
Depressiya ilə mübarizə: Maqnezium beyin funksiyasında və əhval-ruhiyyənin tənzimlənməsində əsas rol oynayır. Maqnezium səviyyəsinin aşağı olması depressiya və digər zehni sağlamlıq problemlərinin artması riski ilə əlaqələndirilir. Tədqiqatlar həmçinin göstərir ki, xroniki stress maqnezium səviyyəsini azalda bilər və bu da bədənin stressə və depressiyaya daha həssas olmasına səbəb olur.
Qan şəkəri səviyyəsinin tənzimlənməsi: 2-ci tip diabetli insanların 50%-dən çoxunda maqnezium səviyyəsi aşağıdır və bu da bədənin qan şəkərini effektiv şəkildə idarə etmək qabiliyyətini pozur. Daha çox miqdarda maqnezium istehlak edənlərdə diabet xəstəliyinə tutulma ehtimalı daha azdır və qlükoza səviyyəsi daha sabit qalır.
Reportyor.az
SAĞLAMLIQ / KARUSEL
Tarix: 5-11-2025, 09:00



























