Mədə pozğunluğunu sakitləşdirmək üçün mətbəx vasitələri

Mədə pozğunluğu, həmçinin həzmsizlik kimi də tanınır, ağrı və mədədə ümumi narahatlıq kimi bir qrup narahatedici simptomlara aiddir.
Bu vəziyyətə bir neçə amil təsir göstərə bilər, o cümlədən yağlı və ya ədviyyatlı qidalar yemək, həddindən artıq yemək və ya çox tez yemək, həddindən artıq kofein, şokolad və ya qazlı içkilər qəbul etmək, həmçinin narahatlıq, siqaret çəkmək və müəyyən antibiotiklər. Həzm pozğunluğunun səbəblərini anlamaq onun qarşısını almağa kömək edə bilər, lakin demək olar ki, hər mətbəxdə simptomlar meydana gəldikdə onları sakitləşdirməyə kömək edə biləcək təbii vasitələr də mövcuddur.
Medical News Today aşağıda evdə tez-tez rast gəlinən və mədə pozğunluğunu sakitləşdirməyə kömək edə biləcək qidalar, içkilər və ədviyyatlar təqdim edir:
Zəncəfil
Zəncəfil mədə narahatlığını azaltmağa kömək edən iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. Həmçinin mədənin daralmasını sürətləndirən və qıcıqlanmaya səbəb olan qidanın daha tez keçməsinə kömək edən təbii birləşmələr ehtiva edir. Kapsul və ya əlavə şəklində istehlak edilə bilər, çay kimi içkilərə əlavə edilə bilər və ya qaz və şişkinliyi aradan qaldırmaq üçün hil və şüyüd toxumu kimi ədviyyatlarla birlikdə istifadə edilə bilər.
Alma sirkəsi
Alma sirkəsindəki turşular (tədqiqatlara görə) mədə qələviliyini artırmağa kömək edir və ürəkbulanmanı azaldır. Güclü və turş dadına görə bəziləri onu mədə problemləri üçün üstün tuturlar. Həmçinin bir az bal ilə suda durulaşdırıla bilər.
Bulyon
Bulyon nəmləndiricidir və xüsusilə qusma və ya ishal hallarında itirilmiş mayeləri bərpa etməyə kömək edən vacib qida maddələri ilə zəngindir.
Nanə və ya çobanyastığı çayı
Həm nanə, həm də çobanyastığı çayı təbii olaraq mədəni sakitləşdirə bilər. Onlar həzm sisteminin əzələlərini rahatlaşdırır və spazmları və krampları azaltmağa kömək edir.
BRAT Pəhrizi
BRAT pəhrizi (banan, düyü, alma püresi, tost) mədə pozğunluğu ilə əlaqəli ishalı aradan qaldırmağa kömək edə bilər. Bu qidalardakı nişasta həzm sistemindəki tərkibi bağlayır və ishalı azaldır.
Çörək sodası
Çörək sodası (natrium bikarbonat) bir çox reseptsiz antasidlərin əsas tərkib hissəsidir. Onu bir stəkan ilıq su ilə qarışdırmaq oxşar sakitləşdirici təsir göstərə bilər. Təxminən 113 ml ilıq suda həll edilmiş yarım çay qaşığı adətən kifayətdir.
Daha çox su için
Bədənin qidanı düzgün həzm etməsi üçün suya ehtiyacı var. Susuzlaşma həzmə mane ola bilər və ürəkbulanma və kramplara səbəb ola bilər. Xüsusilə də susuzlaşma mədə narahatlığına səbəb ola bilərsə, gün ərzində susuz qalmamaq vacibdir.
Reyhan
Reyhan qazı azaltmağa kömək edə biləcək birləşmələr ehtiva edir və yarpaqları iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri ilə tanınan linoleik turşu ilə zəngindir.
Biyan kökü
Biyan kökü simptomlar yaxşılaşana qədər gündə bir neçə dəfə qəbul edildikdə mədə pozğunluğu olanlara kömək edə bilər. Lakin, xüsusilə yüksək təzyiq, böyrək xəstəliyi və ya ürək xəstəliyi olan insanlar üçün təhlükəli ola biləcək yüksək qan təzyiqi və aşağı kalium səviyyəsi kimi yan təsirlərə səbəb ola bilər.
Reportyor.az
SAĞLAMLIQ / KARUSEL
Tarix: Bu gün, 09:00


























