Niyə ağızda qəribə dadla oyanırıq?

Diş həkimi yatmazdan əvvəl dişləri fırçaladıqdan sonra belə oyanarkən ağız qoxusunun və xoşagəlməz dadın yaranmasının elmi səbəblərini açıqlayıb.
"Metro" xəbər verir ki, Doktor Sofina Əhməd, diş həkimi, bir-biri ilə əlaqəli bir neçə amilin bu fenomenə kömək etdiyini qeyd edərək, səhər ağız qoxusunun yemək qalıqlarından kənara çıxdığını və yuxunun özünün mexanizmləri ilə əlaqəli olduğunu qeyd edir.
Doktor Sofina üç əsas səbəbi müəyyən edir:
1. Gecələr tüpürcək istehsalının azalması
Yuxu zamanı tüpürcək ifrazı təbii olaraq yavaşlayır. Bu, açıq ağızla yatarkən və ya ağızdan nəfəs alarkən, adətən ağzı təmizləyən tüpürcək axını azaldıqda xüsusilə problemli olur. Bu, bakteriyaların çoxalması üçün ideal bir mühit yaradır, xüsusən də dildə xoşagəlməz qoxu və dadlara səbəb olur.
2. Sinus problemləri və burundan sonra damcı
Yuxudan duranda duzlu və ya az qanlı dad burun və sinusların sağlamlığı ilə birbaşa bağlıdır. Doktor Sofina izah edir ki, bu dad bir infeksiya, allergiya və ya rinit kimi xəstəlikləri göstərə bilər ki, bu da burundan sonrakı damcılığa səbəb olur. Yuxu zamanı burundan gələn mucus boğaza axır, bakteriyaları, iltihabi əlavə məhsulları və hətta qıcıqlanmış toxumalardan iz miqdarda qan daşıyır və fərqli dad yaradır.
3. Səssiz Turşu Reflü
Oyandıqdan sonra ağızda dominant dad turşu və ya metaldirsə, bu, qida qalıqlarını parçalayan bakteriyalar səbəbiylə gecə ərzində ağızda artan turşuluğun səbəbi ola bilər. Laringofaringeal reflüks və ya "səssiz reflüks" də əsas rol oynayır, çünki mədə turşuları adi mədə yanmasına səbəb olmadan boğaza və ağıza çata bilər və səhərə qədər turş dad verir.
Doktor Sofina onu da qeyd edir ki, yuxu keyfiyyətinin özü dad qavrayışına təsir edə bilər. Zəif yuxu, xoruldama, nəfəs darlığı və ya yuxu apnesi dad həssaslığını qismən kütləşdirə bilər, nəticədə şirin, duzlu, turş və ya acı dadlar qəbul edilir.
Səhər ağız narahatlığından qaçınmaq üçün praktiki məsləhətlər:
Yatmadan əvvəl bir stəkan su için və nəmlənmək və bakteriyaların böyüməsini azaltmaq üçün yaxın saxlayın.
Axşam saatlarında şəkərsiz saqqız çeynəyərək tüpürcək istehsalını stimullaşdırın.
Bakteriyaları və qalıqları təmizləmək üçün gecə iş rejiminə dil qırıntılarını daxil edin.
Ağız boşluğunun hərtərəfli təmizlənməsi üçün diş ipi və antibakterial və ya neytral pH-a malik ağız yuyucu vasitələrdən istifadə edin.
Reportyor.az
KARUSEL / CƏMİYYƏT
Tarix: 25-09-2025, 16:40



























