Gündə 4-6 Fincan qəhvə içəndə bədəninizdə nə baş verir?

Bu yaxınlarda aparılan elmi araşdırma, kofenin müntəzəm istehlakının canlılığın qorunmasında və yaşlandıqca bədəni zəiflikdən qoruyan əsas amil ola biləcəyini ortaya qoydu.
European Journal of Nutrition-da dərc edilən araşdırmaya görə, gündə 4-6 fincan qəhvə içmək zəiflik riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
Yeddi illik tədqiqat 55 və daha yuxarı yaşda olan 1100-dən çox iştirakçını izlədi və onların sağlamlığını beş əsas zəiflik göstəricisi üzərində cəmlənmiş hərtərəfli modeldən istifadə edərək qiymətləndirdi: xroniki yorğunluq, yavaş yerimə sürəti, əzələ zəifliyi, aşağı fiziki aktivlik və gözlənilməz çəki itkisi.
Nəticələr müntəzəm olaraq gündə iki-dörd fincan qəhvə istehlak edən iştirakçılar arasında bu göstəricilərin nəzərəçarpacaq dərəcədə yaxşılaşdığını göstərdi. Tədqiqatçılar bu faydaları kofeinin yorğunluğu azaltmaq, ayıqlığı artırmaq və əzələ səmərəliliyini artırmaqda müsbət təsirləri ilə əlaqələndirdilər.
Mütəxəssislər qəhvə həvəskarlarına antioksidantlarla zəngin yüksək keyfiyyətli üzvi lobya seçməyi tövsiyə edir, eyni zamanda maksimum təhlükəsiz gündəlik kofein qəbulunu 400 milliqramdan çox olmamağı vurğulayırlar - təxminən dörd-beş fincan qəhvəyə bərabərdir.
Bununla belə, səhiyyə mütəxəssisləri xəbərdarlıq edir ki, həddindən artıq qəhvə istehlakı yüksək qan təzyiqi, ürək döyüntüsünün artması, narahatlıq, ürəkbulanma, baş ağrıları və yuxu pozğunluğu kimi yan təsirlərə səbəb ola bilər.
Həkimlər vurğulayırlar ki, qəhvə müntəzəm fiziki fəaliyyəti və bağırsaq və immunitet sağlamlığını təşviq edən zülallar, antioksidantlar və fermentləşdirilmiş qidalarla zəngin balanslaşdırılmış pəhrizi əvəz etməməli, dəstəkləyici vasitə kimi xidmət etməlidir.
Tədqiqat kofenin yaşa bağlı olaraq canlılığın və dayanıqlığın qorunmasında oynaya biləcəyi rola dair yeni bir perspektiv təklif edir, mötədilliyin və pəhriz balansının vacibliyini vurğulayır.
Reportyor.az
SAĞLAMLIQ / KARUSEL
Tarix: Bu gün, 09:00


























