mobil versiya

Dünyanın ən bahalı 10 restoranı




Restoran sənayesi dünyada ən gəlirli sahələrdən biridir. Hər il insanlar restoranlara 1 trilyon dollardan çox vəsait xərcləyirlər. Bəzi şəxslər isə təkcə müəyyən bir restoranda yemək yemək üçün dünyanın müxtəlif yerlərinə səyahət edirlər. Belə qonaqlar yalnız yeməyin dadı və interyerlə deyil, həm də yüksək qiymətlərlə diqqət çəkən lüks qastronomiya məbədlərindən təsirlənirlər.

Reportyor.az "Valyuta.az"a istinadla aşağıda ən bahalı hesab olunan 10 restoran təqdim edir.

1. "SubliMotion" – İbiza, İspaniya

2014-cü ildə açıldığından bəri, İspaniyanın İbiza adasında yerləşən "SubliMotion" dünyada ən bahalı restoran olaraq tanınır. “Playa d’en Bossa” sahilindəki "Hard Rock Hotel"də yerləşən bu restoran ulduz aşpaz Pako Ronsero tərəfindən idarə olunur. O, yemək, incəsənət və texnologiyanı birləşdirən 20 yeməklik menyu təqdim edir. Bu səbəbdən “SubliMotion” bənzərsiz bir qastronomik təcrübə kimi qəbul olunur.
Burada yeməyi bütün duyğularla qəbul etmək mümkündür. Masalar və divarlar proyeksiya səthinə çevrilmişdir, havadakı rütubət yeməyə uyğun tənzimlənir, hətta boşqabdakı işıq və rənglər belə xüsusi əhval yaratmaq üçün dizayn edilib. Ronsero hər bir yemək üçün fərqli işıq və rəng effektləri yaradan xüsusi əməliyyat mərkəzi qurub.
Qiymət: Bu interaktiv qastronomik təcrübənin qiyməti içkilər daxil olmadan təxminən 1500 avro təşkil edir. Restoran yalnız 12 nəfər qəbul edə bilir.



2. Kitcho – Kioto, Yaponiya

"Kitcho"da qida bir sənət əsəri kimi təqdim olunur. Menyuların özəlliyi ondadır ki, qonaqlar nə yeyəcəklərini seçə bilməzlər. Aşpaz Kunio Tokuoka və komandası ənənəvi yapon menyusu hazırlayır və qonaqlar bu mətbəxlə tanış olur. Burada təqdim olunan yeməklər çox zaman "bu dünyadan deyil" kimi təsvir olunur.
Qonaqlar rezervasiya zamanı sevmədikləri yeməkləri bildirmək imkanı əldə edirlər. Bu xidmət əlavə ödəniş tələb etmir. Tokuoka qida və boşqab arasındakı rəng kontrastları və təqdimat detalları ilə də diqqət çəkir.
Qiymət: Çox mərhələli çay mərasimi menyusu təxminən 600 ABŞ dolları.



3. "Masa" – Nyu-York, ABŞ

Nyu-Yorkda yerləşən "Masa" restoranı qiymət baxımından "Kitcho"dan çox da fərqlənmir. Qonaqlara gündəlik Yaponiyadan gətirilən təzə məhsullarla hazırlanmış yeməklər təqdim olunur. Restoran yalnız 26 nəfər qəbul edə bilir və burada masa rezervasiyası ən azı bir ay əvvəl edilməlidir. İnteryer minimalizmlə seçilir: musiqi, rəng sxemi və ya pəncərə yoxdur. Fokus yalnız yeməkdədir.
Qiymət: Təxminən 400 avro, içkilər və vergi daxil deyil.



4. "Le Meurice" – Paris, Fransa

Aşpaz Alen Dyukas mükəmməlliyə can atan bir sənətkardır. "Le Meurice" Parisdə tarixiliyi ilə seçilən bir lüks oteldə yerləşir. Bu restoranda xüsusi seçilmiş məhsullardan ibarət üç yeməklik menyu təqdim olunur. İnteryer Versal üslubundadır – kristal çilçıraqlar, mərmər, bürünc və Tuileries bağına baxış bu restoranı fərqləndirir.
Qiymət: Təxminən 480 avro, içkilər daxil deyil.



5. "Alain Ducasse at Plaza Athénée" – Paris, Fransa

Dünyanın ən çox Michelin ulduzuna (Michelin ulduzu restoran və aşpazlara yüksək keyfiyyətli kulinariya xidmətinə görə verilən nüfuzlu beynəlxalq mükafat) sahib olan Alen Dyukas Parisdə yerləşən “Plaza Athénée” restoranında sağlam və ekoloji təmiz yeməkləri ilə ailələr üçün uyğun məkan hesab olunur. Burada uşaqlar üçün ayrıca menyular təqdim olunur.
Qiymət: Uşaq porsiyası – 120 avro, böyük menyu – 400 avro.



6." The French Laundry" – Napa Vadisi, Kaliforniya, ABŞ

1920-ci illərdə fransız camaşırxanası kimi fəaliyyət göstərmiş binada yerləşən bu restoran indi Tomas Keller tərəfindən idarə olunan yüksək səviyyəli qastronomik məkandır. Məhsullar kimyəvi qatqılardan uzaq şəkildə seçilir. Restoran 2007-ci ildən bəri 3 Michelin ulduzuna malikdir.
Qiymət: Təxminən 400 ABŞ dolları.
Rezervasiya üçün ən azı 2 ay əvvəl müraciət edilməlidir.



7. "Ithaa Undersea Restaurant" – Maldiv adaları

Bu restoran Hind okeanında - dəniz səviyyəsindən 5 metr dərinlikdə yerləşir və 180 dərəcəlik panoram görüntü təqdim edir. “Ithaa” maldiv dilində “inci” deməkdir. 2014-cü ildə New York Daily News bu restoranı “dünyanın ən gözəl restoranı” seçmişdir.
Tamamilə şəffaf akril şüşədən ibarət salon, qonaqlara sualtı dünyanı seyr etməyə imkan verir. Restorana daxili keçid samanla örtülmüş pavilyonda yerləşən spiral pilləkanladır. Burada Avropa mətbəxi ilə Asiya elementləri birləşdirilərək yüksək səviyyəli 6 mərhələli qara angus steyk və rif balığı kürü kimi nadir yeməklərlə.menyu təqdim olunur  
Qiymət: Maldiv mətbəxi ilə Qərb üslubunun birləşdiyi 5 yeməklik menyu – təxminən 385 ABŞ dolları. Axşam saatlarında xüsusi geyim tələbi var.
Restoran gecə vaxtı 10.000 dollara suite-ə çevrilir və səhər şampan səhər yeməyi ilə müşayiət olunur.



8. "Solo per Due" – Vakone, İtaliya

Bu İtaliya restoranı dünyanın ən bahalı və ən kiçik restoranıdır – yalnız 2 nəfərlik yer mövcuddur. Roma şəhərindən 70 km uzaqlıqda - Sabia kəndində yerləşən bu məkan romantik ab-havası ilə tanınır. Ən çox sevgi etirafları və evlilik təkliflərinin olduğu yer kimi tanınır. Burada qonaqlar personalın tam diqqətini əldə edirlər. Atəşfəşanlıq, lüks avtomobil icarəsi və xüsusi gül kompozisiyaları kimi əlavə xidmətlər təklif olunur.
Qiymət: Təxminən 335 ABŞ dolları (içkilər daxil deyil).



9. "Aragawa" – Tokio, Yaponiya

Tokionun Şinbaşi biznes bölgəsində yerləşən bu restoran ofis binasının zirzəmisində yerləşir. Yalnız 22 nəfərlik yer mövcuddur. Qonaqlara qara kömürdə bişirilən Sanda steyk və hər gün təzə hisə verilən qızılbalıq təqdim olunur. Sanda steyk üçün xüsusi qidalanan və gündəlik masaj edilən, ömrü adi maldan 3 dəfə uzun olan heyvanlar seçilir. Bişirmə prosesi 10 mərhələdən ibarətdir.
Aşpaz ətin təmiz dadını qorumaq üçün yalnız duz və istiotdan istifadə edir – heç bir sous və əlavə ədviyyat qatılmır.
Qiymət: Ayda dəyişən menyu – təxminən 370 ABŞ dolları təşkil edir. (içkilər daxil deyil).



10. "Hôtel de Ville" – Krissier, İsveçrə

Cenevrə gölü yaxınlığında yerləşən bu restoran Fransız mətbəxinin yüksək səviyyəli təmsilçisidir. Aşpaz Benoit Violier və həyat yoldaşı Brigitte burada incəliklə bişirilmiş oyun ətləri və balıq yeməkləri təqdim edirlər. Violier yeməklərin təbii dadını qorumaq üçün yalnız 3 əsas ləzzətdən istifadə edir.
Qiymət: 4 yeməkdən ibarət menyu – təxminən 300 avro, fərdi menyu – təxminən 235 avro.



MARAQLI / KARUSEL
Tarix: 2-06-2025, 13:39