mobil versiya

İsti içkilər necə xərçəng riskinə çevrilir?





Mütəxəssislər 65°C-dən yuxarı temperaturda çay və kofe içməkdən çəkindirirlər, çünki bu içkilər zamanla qida borusuna zərər verə bilər.

2016-cı ildə Beynəlxalq Xərçəng Araşdırmaları Agentliyi 65°C-dən yuxarı temperaturda istehlak edilən içkiləri potensial kanserogenlər kimi təsnif etdi. Alimlər Cənubi Amerikada insanların ənənəvi olaraq demək olar ki, qaynadılmış mate içdiyi ən böyük məlumat bazasını tərtib etdilər və bu, bölgədə özofagus xərçəngi hallarının artmasına səbəb oldu. Yaxın Şərq, Afrika və Asiyada oxşar tədqiqatlar müqayisə edilə bilən nəticələr verdi.

The Conversation və Qərbi Sidney Universitetindən Dr. Vincent Hoya görə, yarım milyona yaxın böyüklərin iştirak etdiyi genişmiqyaslı Böyük Britaniya araşdırması göstərdi ki, gündə 8 və ya daha çox stəkan çox isti çay və ya qəhvə içən fərdlərin yemək borusu xərçənginə tutulma ehtimalı onu orta temperaturda istehlak edənlərə nisbətən altı dəfə çox olur.

Tədqiqatlar göstərir ki, isti içkilərin tez-tez udulması özofagusun selikli qişasına mikro zərər verə bilər və hüceyrələri davamlı olaraq yenilənməyə məcbur edir. Zamanla bu prosesdə səhvlər yığıla bilər və xərçəng riskini artırır.

Heyvanlar üzərində aparılan təcrübələr, təxminən 70°C temperaturda su içən siçanların soyuq su istehlak edənlərdən daha sürətli xərçəng dəyişiklikləri inkişaf etdirdiyini təsdiqlədi.

Bundan əlavə, qurtumun ölçüsü həlledici rol oynayır. Daha böyük qurtumlar təsiri temperaturun özündən daha çox gücləndirir. Məsələn, 65°C-də böyük bir qurtum qəhvə yemək borusunun daxili temperaturunu 12°C qaldıra bilər.

Əlbəttə ki, çay və ya qəhvədən imtina etməyə ehtiyac yoxdur, lakin onları orta temperaturda istehlak etmək tövsiyə olunur. ABŞ alimləri hesablayıblar ki, ləzzət və riski azaltmaq üçün ideal qəhvə temperaturu təxminən 58°C-dir.

Reportyor.az





SAĞLAMLIQ / KARUSEL
Tarix: Bu gün, 10:51