Tam süd yoxsa az yağlı süd? Ürək sağlamlığı üçün ən yaxşı seçim üzrə mübahisə

Süd uzun müddətdir pəhrizimizdə əsas yer tutur, lakin ürək sağlamlığı üçün hansı növün daha yaxşı olduğu - tam süd və ya az yağlı / yağsız süd - mübahisələri onilliklər ərzində davam edir.
Rəsmi pəhriz qaydaları əvvəllər doymuş yağların azaldılmasına, tam yağlı süd məhsullarının nəzarət altına alınmasına yönəldilmişdir. Ancaq son araşdırmalar bu perspektivə meydan oxumağa başladı.
Tam süd və az yağlı südün müqayisəsi
Tərkibi: Bir stəkan tam süddə təxminən 5 qram doymuş yağ və 149 kalori var. Yağsız süddə demək olar ki, doymuş yağ yoxdur və yalnız 91 kalori var.
Qida dəyəri: Hər ikisi eyni miqdarda protein (8 qram), kalsium (300 mq) və digər vacib qidaları təmin edir.
Debat və yeni araşdırma
Əvvəllər hesab olunurdu ki, tam südün tərkibindəki doymuş yağlar ürək xəstəliyi riskini artırır və bu, 2012-ci ildə ABŞ məktəblərindən tam südün çıxarılmasına gətirib çıxarır.
Ancaq son tədqiqatlar göstərir ki, tam yağlı süd bir dəfə düşünüldüyü qədər zərərli ola bilməz. Qidalanma mütəxəssisləri qeyd edirlər ki, süddə olan yağlar emal edilmiş ətlərdə və ya hidrogenləşdirilmiş yağlarda olan digər doymuş yağlardan fərqlənir ki, bu da onların ürək sağlamlığına təsirini daha az narahat edir.
Aşağı xətt: Hansını seçməlisiniz?
Tam süd: Zəngin dadından və uzun müddətli toxluğundan zövq alan, çəkisi və ya ürək problemi olmayan şəxslər üçün daha yaxşı seçim ola bilər.
Az yağlı və ya yağsız süd: Kalori və ya yağ qəbulunu azaltmaq istəyənlər üçün daha uyğundur.
Nəhayət, seçim südün özü haqqında daha azdır və ümumi pəhriziniz haqqında daha çox. Tam süd seçsəniz, işlənmiş ət kimi digər doymuş yağ mənbələrini məhdudlaşdırmaq məsləhətdir. Hər halda, növündən asılı olmayaraq süd mühüm protein və kalsium mənbəyi olaraq qalır.
Reportyor.az
SAĞLAMLIQ / KARUSEL
Tarix: Bu gün, 09:02