Fındıq: Kalorilərinə baxmayaraq sağlamlığın və fitnesin sirri

Fındıq yüksək yağ və kalorili tərkibinə görə uzun müddət pəhrizin düşməni kimi qəbul edilib. Bununla belə, son araşdırmalar bu fikrə etiraz edərək, kiçik bir ovuc badam və ya qozun sadəcə qəlyanaltı deyil, qida xəzinəsi olduğunu göstərdi. Fındıq ürək sağlamlığı və yaddaşın yaxşılaşdırılmasından tutmuş məhsuldarlığın artırılmasına qədər faydalar təmin edir və hətta çəki idarə etməyə kömək edir.
Niyə qoz-fındıq çəki artımına səbəb olmur
30 qram badam 150-dən çox kalori ehtiva etsə də, bədən onları tam udmur; bir hissəsi həzm sistemindən keçir. Bu, qoz-fındıqların digər yağlı qidalarla eyni şəkildə kilo almağa kömək etmədiyini izah edir.
Onların tərkibi - zülal, lif və doymamış yağlarla zəngindir - dolğunluq hissini təşviq edir, qan şəkərinin səviyyəsini sabitləşdirir və qəlyanaltılara olan həvəsi azaldır.
Son tədqiqatlar da göstərir ki, az kalorili pəhrizə qoz-fındıq daxil etmək, orta səviyyədə istehlak olunmaqla, gündə bir ovucdan çox olmamaq şərti ilə arıqlamağı sürətləndirə bilər.
Arıqlamaqdan kənar faydaları
Çəki nəzarətindən başqa, qoz-fındıq tərkibindəki omeqa-3 yağ turşuları və polifenollar sayəsində beyin funksiyasını və yaddaşı dəstəkləyir. Badamdakı E vitamini antioksidant rolunu oynayır, hüceyrələri zədələnmədən qoruyur və qocalma əlamətlərini gecikdirir, polifenollar isə ürək xəstəliyi və diabetlə əlaqəli iltihabı azaltmağa kömək edir.
Fındıq, əhval-ruhiyyə və depressiyanın qarşısının alınmasına müsbət təsir etməklə yanaşı, məhsuldarlığın yaxşılaşdırılması, sperma keyfiyyətinin yaxşılaşdırılması və hamiləlik fəsadlarının azalması ilə əlaqələndirilir.
Fındıq yağı
Dəbli pəhriz variantı kimi qoz-fındıq yağlarının artması ilə qidalanma mütəxəssisləri hidrogenləşdirilmiş yağlar və əlavə şəkərlər olmayan təbii sortları seçməyi və bir xörək qaşığı kalorili olduğu üçün yalnız az miqdarda istehlak etməyi məsləhət görürlər.
Qoz-fındıqdan həzz almağın sağlam yolları
Fındıq qəlyanaltı kimi istifadə edilə bilər və ya salatlara, meyvələrə və ya qatığa əlavə edilə bilər. Yeməkdən əvvəl onları bir gecədə islatmaq həzmi və qida maddələrinin udulmasını yaxşılaşdıra bilər.
Mütəxəssislər vurğulayırlar ki, qoz-fındıq təkcə kalori mənbəyi deyil, onlar dadlı dadı sağlamlığa faydaları ilə birləşdirən ağıllı yeməkdir. Sağlam pəhriz məhrumiyyətlər deyil, müdrik seçimlər etməkdir.
Reportyor.az
SAĞLAMLIQ / KARUSEL
Tarix: 6-10-2025, 09:21



























