mobil versiya

Zoğal sümük sağlamlığını gücləndirməyə kömək edə bilər



İtaliyada aparılan son tədqiqatlar göstərir ki, zoğal istehlakı sümük möhkəmliyini və ümumi sümük sağlamlığını yaxşılaşdıra bilər.

"Nutrients" jurnalına görə, Milan və Pavia Universitetlərinin tədqiqatçıları heyvan sınaqları və insan hüceyrə modeli tədqiqatları da daxil olmaqla 19 elmi tədqiqatı nəzərdən keçiriblər.

Nəticələr göstərir ki, zoğalda olan təbii birləşmələr olan antosiyaninlərin daha çox istehlakı sümük mineral sıxlığını artıra və sümük möhkəmliyini yaxşılaşdıra bilər. Kiçik bir klinik sınaq da zoğal, qaragilə və qarağat istehlakının sümük mineral sıxlığını və bədənin qida maddələrini udma qabiliyyətini bir qədər artıra biləcəyini göstərib.

Tədqiqat həmçinin göstərir ki, zoğal ekstraktları sümük udma hüceyrələrinin fəaliyyətini azalda, sümük əmələ gətirən hüceyrələri dəstəkləyə və sümük toxumasını iltihabi və oksidləşdirici stressdən qoruya bilər.

Lakin, tədqiqatçılar kiçik nümunə ölçüləri və qısa müşahidə müddətləri səbəbindən klinik sübutların məhdud qaldığı barədə xəbərdarlıq ediblər. Zoğal sümük sağlamlığını dəstəkləmək üçün faydalı bir əlavə ola bilər və osteoporozun qarşısının alınmasına potensial olaraq kömək edə bilər, lakin onlar müstəqil bir müalicə hesab edilməməlidir.

Reportyor.az



SAĞLAMLIQ / KARUSEL
Tarix: Dünən, 09:00