mobil versiya

Gül kələminin həddindən artıq yeməyinin 3 arzuolunmaz təsiri






Gül kələmi son illərdə yüksək qida dəyəri və bitki mənşəli və az karbohidratlı pəhrizlərə asanlıqla daxil edilməsi səbəbindən məşhur sağlam qidaya çevrilib. Lakin, hər hansı bir qida kimi, həddindən artıq istehlak müəyyən bədən funksiyalarına arzuolunmaz təsirlərə səbəb ola bilər. Xüsusilə gül kələmi, brokoli və kələm kimi xaççiçəkli tərəvəzlər üçün orta səviyyədə qalmaq qızıl qayda olaraq qalır.

Everyday Health tərəfindən dərc edilən və Amerikalı diyetoloq Kayli Anderson tərəfindən nəzərdən keçirilən hesabata görə, çox miqdarda gül kələminin istehlakı üç əsas təsirə səbəb ola bilər, xüsusən də qida maddələrinin udulması, həzm və varfarin kimi müəyyən dərmanlarla qarşılıqlı təsirlə bağlı. Adətən təhlükəli olmasa da, bu təsirlər davamlı həddindən artıq istehlakla və ya müəyyən tibbi vəziyyəti olan insanlarda nəzərə çarpan hala gələ bilər.

Yodun udulmasına və tiroid funksiyasına təsir

Gül kələmində tiroid hormonu istehsalı üçün lazım olan yodun udulmasına mane ola biləcək guatrogenlər adlanan təbii birləşmələr var. Yod çatışmazlığı maddələr mübadiləsinə, enerji səviyyələrinə və konsentrasiyaya təsir göstərə bilər. Orta miqdarda qəbul adətən problem yaratmasa da, onsuz da yod az olan və ya çox miqdarda çiy gül kələmi yeyən insanlar hormonal balanssızlıq yaşaya bilərlər. Zənginləşdirilmiş duzdan və ya dəniz məhsullarından kifayət qədər yod alanlar ümumiyyətlə təsirlənmirlər.

Həzm problemləri və qaz

Faydalı liflə zəngin olmasına baxmayaraq, həddindən artıq gül kələmi qəbulu şişkinliyə və ya qaza səbəb ola bilər. Bu, bədənin tam parçalaya bilmədiyi rafinoz kimi mürəkkəb liflər və şəkərlərdən qaynaqlanır. Bağırsaq bakteriyaları tərəfindən fermentasiya hidrogen, metan və karbon qazı qazları əmələ gətirir.
Normalda bu, sağlam həzmin bir hissəsidir, lakin həddindən artıq yemək, xüsusən də qıcıqlanmış bağırsaq sindromu və ya həzm həssaslığı olanlar üçün narahat ola bilər. Gül kələmini buxarda bişirmək və ya zirə və zəncəfil kimi sakitləşdirici ədviyyatlar əlavə etmək bu təsirləri azaltmağa kömək edə bilər.

Qanı incəldən dərmanlarla qarşılıqlı təsir

Gül kələmi qan laxtalanması üçün vacib olan yaxşı bir K vitamini mənbəyidir. Lakin, həddindən artıq və ya qeyri-sabit qəbul antikoaqulyant dərmanların effektivliyinə mane ola bilər, laxtalanmanın qarşısını almaq qabiliyyətini azaldır və ya qəbul qəfil azaldıqda tələb olunan dozaları dəyişdirir. Bu cür dərman qəbul edən xəstələrə pəhrizdə dəyişikliklər etməzdən əvvəl K vitamini qəbulunu davam etdirmələri və həkimlərinə müraciət etmələri tövsiyə olunur.

Faydaları və risklərini balanslaşdırmaq

Gül kələmi şübhəsiz ki, qidalıdır, C vitamini, antioksidanlar və liflə zəngindir və çəki idarəçiliyini və ürək sağlamlığını dəstəkləyir. Bununla belə, həddindən artıq istehlak bu faydaları artırmır və müəyyən bədən sistemlərinə stress yarada bilər. Dietoloqlar yan təsirləri olmadan faydaları maksimum dərəcədə artırmaq üçün həftədə 2-3 dəfə müxtəlif tərəvəzlərlə balanslı bir pəhrizin bir hissəsi olaraq orta dərəcədə bişmiş gül kələmi yeməyi məsləhət görürlər.

Reportyor.az



KARUSEL / CƏMİYYƏT
Tarix: Bu gün, 15:52