Meyvə xəzinələri: qan şəkərini yaxşılaşdırmaq üçün həkimlərin tövsiyə etdiyi 4 növ

Son illərdə meyvənin bədənə təsiri haqqında anlayışımız əhəmiyyətli dərəcədə inkişaf edib. Bəzi meyvələr bir vaxtlar şəkər tərkibinə görə tənqid edilsə də, son araşdırmalar göstərir ki, əsl təsir bütöv meyvə kimi istehlak edildikdə orqanizmin şəkərləri necə mənimsəməsindən asılıdır.
Tədqiqatçılar vurğulayır ki, şirələr və ya əlavələr deyil, bütün meyvələri müntəzəm olaraq yemək qan şəkəri balansını yaxşılaşdırmağa və bədən yağını azaltmağa kömək edir, müəyyən meyvələrin çəki artımına və ya diabetə səbəb olması stereotipinə qarşı çıxır.
Beləliklə, tədqiqatlar və həkimlər həftəlik istehlak üçün xüsusi olaraq hansı meyvələri tövsiyə edir?
1. Almalar - İmmunitet Gücü
Almalar qəlyanaltıdan daha çox şeydir; onlar flavonoidlərlə, antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malik bitki birləşmələri ilə zəngindir. Queen's University Belfast tərəfindən aparılan son araşdırmalar göstərir ki, gündə üç porsiya alma fiziki və idrak qabiliyyətinin zəifləməsini 15% azalda bilər. Gündə iki alma yemək də LDL xolesterolunu əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər.
Həkimlər almanı bütöv və qabığı soyulmamış yeməyi məsləhət görür, çünki lif və antioksidanların çoxu dəridə olur. Onları xam yemək C vitaminini qoruyur və qan şəkərinin səviyyəsini sabitləşdirməyə kömək etmək üçün pendir və ya qoz yağı ilə birləşdirilə bilər.
2. Armud — Sağlam Şirinlik
Armud kəskin şəkər sünbülləri olmayan təbii şirinlik axtaranlar üçün ideal alternativdir. Onlar ürək sağlamlığını dəstəkləyən və qan şəkərini balanslaşdırmağa kömək edən həll olunan lif və qoruyucu bitki birləşmələri ilə zəngindir.
Çiy və qabığı soyulmamış armud ən yaxşı şəkildə istehlak edilən zülal, yağ və lifdən ibarət tam yemək üçün qoz-fındıq və ya yunan qatığı ilə birləşdirilə bilər. Onların tərkibindəki C vitamini də ispanaq və mərcimək kimi bitki qidalarından dəmirin udulmasını artırır.
3. Nar — Antioksidant Xəzinəsi
Nar toxumları yeməkdən sonra qan şəkərinin sıçrayışını dayandırmağa kömək edən ellagitannin adlı unikal birləşmələrlə doludur. Araşdırmalar göstərir ki, nişastalı qidalarla nar şirəsi içmək yeməkdən sonra qlükoza səviyyəsini azaldır, bu da onu tək yeməklə deyil, qida ilə birlikdə istehlak etməyi daha faydalı edir.
Mağazada yüksək şəkər olan şirələrdən daha çox təzə toxum yemək üstünlük təşkil edir. Dəmirin udulmasını artırmaq üçün mərcimək və ya tam taxıllı salatlara nar dənələri əlavə etmək olar.
4. Moruq — Şəkəri balanslaşdıran və toxluğu uzadan lif
Bu kiçik, tünd-qırmızı meyvə, əksər meyvələrdən daha az şəkər ehtiva edən lif baxımından ən zəngin meyvələrdən biridir. Daimi moruq istehlakı şəkərin udulmasını yavaşlatır və insulin reaksiyasını yaxşılaşdırır.
Moruq təzə və ya dondurulmuş halda yeyilə bilər, yulaf ezmesi, çia toxumu və ya kətan toxumu ilə birləşdirilərək bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyən və dəmirin udulmasını artıran bir yeməkdir.
Bu meyvələr yalnız dadlı deyil, həm də sağlam qan şəkərinin və ümumi sağlamlığın qorunmasında strateji rol oynayır.
Reportyor.az
SAĞLAMLIQ / KARUSEL
Tarix: Dünən, 09:03