Qışda immuniteti gücləndirən qidalar

Özü ilə soyuqdəymə və qripin gətirdiyi qış yaxınlaşdıqca bir çox insanlar xəstəlikdən qorunmaq ümidi ilə C vitamini həblərinə və ya zəncəfil, bal və limonlu içkilərə müraciət edirlər. Qidalanma və toxunulmazlıq mütəxəssisləri vurğulayırlar ki, immunitet sistemini gücləndirmək tək bir qida deyil, balanslaşdırılmış pəhriz və həyat tərzinə əsaslanır.
Britaniyalı immunologiya professoru Dr. Gina Maçiuki-yə görə, immunitet sisteminin komponentlərinin təxminən 70%-i bağırsaqda əmələ gəlir və bu, sağlam qidalanmanı müdafiənin birinci xəttinə çevirir. A, C, D vitaminləri və sink, dəmir, maqnezium və selen kimi minerallar toxunulmazlığı dəstəkləmək üçün birlikdə işləyir. Tək başına heç bir qida maddəsi bu işi görə bilməz.
Daily Mail hesabatı immuniteti gücləndirmək və qış xəstəliklərindən qorunmaq üçün beş əsas qidanı vurğulayır:
Portağal suyu
C vitamini soyuqdəymənin qarşısını almasa da, müntəzəm qəbul simptomların müddətini və şiddətini azalda bilər. Bir stəkan təbii şirə gündəlik tələbatın 80%-dən çoxunu təmin edir. Digər yaxşı mənbələrə kivi, qırmızı bolqar bibəri, giləmeyvə, qreypfrut və yarpaqlı göyərti daxildir.
Qatıq və fermentləşdirilmiş qidalar
Qatıq, pendir və kimçi kimi fermentləşdirilmiş qidalar faydalı bağırsaq bakteriyalarını şaxələndirir və immuniteti gücləndirir. Stanford Universitetində aparılan bir araşdırma, on həftə ərzində bu qidaları istehlak edən iştirakçılarda iltihabın azaldığını və toxunulmazlığın yaxşılaşdığını göstərdi.
Yağlı Balıq
Tənəffüs yolu infeksiyaları ilə mübarizə üçün vacib olan D vitamini ilə zəngindir. London İmperial Kollecinin professoru Daniel Davies qeyd edir ki, D vitamini "T hüceyrələrini stimullaşdırır və bakteriya ilə mübarizə aparan zülalların istehsalını artırır". Ən yaxşı mənbələrə qızılbalıq, skumbriya və sardina daxildir.
İstiridyələr
Yeni immun hüceyrələrin istehsalını dəstəkləyən sinkdə olduqca yüksəkdir. 100 qram istiridyə demək olar ki, gündəlik tövsiyə olunan qəbulu təmin edir. Sinklə zəngin digər qidalara dəniz məhsulları, qoz-fındıq və paxlalılar daxildir ki, bu da viruslara qarşı həssaslığı artıran çatışmazlığın qarşısını alır.
Yağsız Qırmızı Ət
Zülal, dəmir, sink və B vitaminləri təmin edir. Xüsusilə qadınlarda dəmir çatışmazlığı toxunulmazlığı, diqqəti və enerjini azalda bilər. Digər dəmir mənbələrinə lobya, noxud, quru meyvələr və qoz-fındıq daxildir - ən yaxşı şəkildə udulmanı artırmaq üçün C vitamini ilə zəngin qidalarla birləşdirilir.
Doktor Maçiuki vurğulayır ki, adekvat yuxu, stressin idarə edilməsi və gündəlik fiziki fəaliyyət güclü immun sistemi üçün pəhriz qədər vacibdir. İmmunitet sağlamlığınız təkcə yediklərinizi deyil, ümumi həyat tərzinizi əks etdirir.
Reportyor.az
SAĞLAMLIQ / KARUSEL
Tarix: Bu gün, 09:36