mobil versiya

Dəmir çatışmazlığı və dəmirlə zəngin qidaların simptomları





Endokrinoloq Dr. Yelena Şafranskaya izah etdi ki, dəmir çatışmazlığı anemiyasının qarşısını almaq üçün bu vacib mineralla zəngin qidalar qəbul etmək lazımdır.

O qeyd etdi ki, gündəlik pəhrizə mal əti qaraciyəri, hinduşka, toyuq, dana əti, balıq və karides kimi dəmirlə zəngin qidalar daxil edilməlidir. Pəhrizlər həmçinin taxıl, paxlalı bitkilər və pomidor, eləcə də itburnu, çiyələk, nar, xurma və alma kimi meyvələr əlavə etməklə müxtəlifləşdirilə bilər ki, bunların hamısı dəmirin vacib mənbələri hesab olunur.

Dr. Şafranskaya qeyd etdi ki, dəmir çatışmazlığı anemiyası qanda oksigen daşınmasının səmərəliliyinin azalmasına səbəb olur ki, bu da tədricən ümumi sağlamlığa təsir edir və yuxululuq və halsızlıq kimi simptomlara səbəb olur. O izah etdi ki, səbəblər çox vaxt doğuş yaşındakı qadınlarda fizioloji olur, xüsusən də ağır menstrual qanaxma. Digər qruplarda dəmir çatışmazlığı dəmirin udulmasını pozan bağırsaq xəstəliklərindən və ya mədənin qismən çıxarılması kimi əvvəlki cərrahi əməliyyatlardan yarana bilər.

O, heyvan zülallarından imtinanın bədəndəki dəmir səviyyəsinə mənfi təsir göstərə biləcəyini vurğuladı, çünki bitki mənşəli qidalardan alınan dəmir qırmızı ətdən alınan dəmirdən üç-beş dəfə daha az səmərəli şəkildə mənimsənilir. Buna görə də, ciddi vegetarian pəhrizinə riayət edən şəxslər dəmirin mənimsənilməsini artırmaq üçün paxlalılar, ispanaq və qarabaşaq kimi bitki mənşəli dəmir mənbələrini C vitamini ilə zəngin qidalarla birləşdirməlidirlər.

Reportyor.az 


SAĞLAMLIQ / KARUSEL
Tarix: 17-12-2025, 12:34