Yunan mətbəxi 2024-cü il üçün dünyanın ən yaxşısı seçilib
Yunan mətbəxi İtaliya və İspaniya kimi favoritləri geridə qoyaraq bu ilki "Dünyanın 100 Ən Yaxşı Mətbəxi" Dad Atlası Mükafatlarında ən yaxşısı seçilib.
Reportyor.az bu barədə xarici mediaya istinadla xəbər verir.
5-dən 4.6 xalla Yunanıstan 2-ci (4.59/5) olan İtaliyanı, ikinci yerdə Meksikanı (4.52/5) və İspaniyanı (4.5/5) üstələdi. Bu son sıralama 2023/2024 Dad Atlas Mükafatlarında üçüncü yeri tutan Yunanıstan üçün böyük təkandır, İtaliya və Yaponiya müvafiq olaraq birinci və ikinci yerləri təmin edir.
Dad Atlası orijinal reseptləri, yemək tənqidi rəylərini və tədqiqat məqalələrini birləşdirən ənənəvi yeməklərin və yerli inqrediyentlərin təcrübi onlayn məlumat bazasıdır. O, yeməklərini ekspert rəyləri və istifadəçilərin reytinqlərinin birləşməsinə əsaslanaraq sıralayır. Bu ilki nəticələr Dad Atlas məlumat bazasında 15 478 qida üçün 477 287 etibarlı reytinqə əsaslanır.
Reytinqlərə görə yunan mətbəxi ən çox Hollandiyada (4,7/5), Almaniyada (4,5/5), Amerika Birləşmiş Ştatlarında (4,4/5) və İspaniyada (4,3/5) sevilir.
Dad Atlasına görə ən məşhur Yunan yeməkləri
Bu yaxınlarda dünyanın ən yaxşı püstələri sıralanan Aegina (Yunan dilində Fystiki Aeginas) fıstığı 4,8/5 reytinqi ilə mütləq sınanması lazım olan yunan yeməkləri arasında birinci yerdədir. Onların ardınca Finiki Lakonias (Peloponnesdəki Lakonia mükəmməlliyinin Finiki bölgəsində becərilmiş yüksək keyfiyyətli sızma zeytun yağı) gəlir, 4.8/5 qiymətləndirilib. Sonrakı yerdə Kalamata zeytun yağı (həmçinin 4,8/5 reytinqi ilə), daha sonra 4,7/5 reytinqi ilə Fava Santorinis (Lathyrus clymenum bitkisinin qurudulmuş və əzilmiş yarpaqları) gəlir.
Dünya miqyasında ikinci yerdə qərarlaşan İtalyan mətbəxində mütləq sınanmalı yeməklər arasında Pizza Napoletana (4,8/5), onun ardınca İtaliyanın məşhur sərt pendiri Parmigiano Reggiano (4,7/5) və şokoladdan hazırlanmış şirin qaymaqlı Gianduja gəlir. və üyüdülmüş fındıq (4,7/5).
Bu ilki Dad Atlasının ilin əvvəlində nəşr olunan “Dünyanın 100 Ən Yaxşı Yeməyi” siyahısında Kolumbiya “Lechona” (4,78/5) adlı donuz əti yeməyi ilə birinci yeri, ikinci yeri İtaliyanın Pizza Napoletana (4,75/5) və üçüncü yeri tutub. Braziliyanın "Picanha" (4.69/5 qiymətləndirilən Braziliya mal əti kəsimi). Yunanıstan 16-cı yeri “Paidakia” adlı ləzzətli ızgara quzu pirzolası ilə tutdu (4,56/5).
Yunan mətbəxi və sağlamlıq faydaları
Aralıq dənizi pəhrizi təkcə dadlı deyil, həm də bir sıra araşdırmalar onun sağlamlıq üçün potensial faydalarını göstərmişdir.
Aralıq dənizi pəhrizinə riayət etmək depressiyanın qarşısını almağa kömək edə bilər, bu yaxınlarda bir elmi jurnalda dərc olunan əsaslı araşdırma təklif etdi.
Molekulyar Psixiatriya jurnalında dərc olunan son araşdırmaya görə, bol meyvə, tərəvəz, qoz-fındıq, bitki mənşəli qidalar və balıq yemək depressiya riskini təxminən üçdə bir azalda bilər.
Doymuş yağlarda, şəkərdə və işlənmiş qidalarda yüksək pəhriz depressiya ehtimalının artması ilə əlaqələndirildi.
Üstəlik, saysız-hesabsız tədqiqatlar Aralıq dənizi pəhrizinin infarkt və ya vuruş da daxil olmaqla ürək-damar xəstəlikləri riskini azalda biləcəyini və diabetlə mübarizə apara biləcəyini təsdiqləyib.
MARAQLI / KARUSEL
Tarix: 16-12-2024, 13:11