"Sağlam" qidalar şişkinliyə və yorğunluğa səbəb ola bilər... Səbəbləri

Bir çox insan "təmiz qidalanma" adlanan qidalanmanın daha yaxşı həzm və sabit enerji təmin etdiyinə inanır. Lakin, bəziləri üçün gündəlik təcrübə fərqli bir hekayəni izah edir: salatlar şişkinliyə səbəb ola bilər, yulaf ağır hiss oluna bilər və şirələr yorğunluq hissi yarada bilər.
Bu, bu qidaların zərərli olduğu anlamına gəlmir. Əksinə, bədən onları bu gün adətən istehlak edildiyi şəkildə emal etməkdə çətinlik çəkə bilər.
Əsas problemlərdən biri çiy tərəvəzlərdə, paxlalılarda və tam taxıllarda bol olan həddindən artıq lif qəbuludur. Bağırsaq sağlamlığı üçün məlum faydalarına baxmayaraq, eyni anda çox miqdarda yemək həzmi yavaşlada və qida fermentasiyasını artıra bilər ki, bu da qaza, şişməyə və bədənin əlavə enerji sərf etməsinə səbəb olur.
Bundan əlavə, soğan, sarımsaq, alma, mərcimək və gül kələm kimi bəzi sağlam qidalar FODMAP kimi tanınan fermentləşdirilə bilən karbohidratlar ehtiva edir. Bunlar bəzi insanlarda bağırsaq həssaslığını tetikleyebilir, diaqnoz qoyulmuş bir vəziyyət olmadıqda belə, şişkinliyə, qıcolmalara və zehni yorğunluğa səbəb ola bilər.
Çiy qidalar həmişə həzm üçün ən asan olmur, çünki onlar daha güclü həzm fermentləri tələb edir. Stress və ya yuxusuzluqla birləşdikdə, həzm daha da yavaşlaya bilər. Eynilə, avokado və qoz-fındıq kimi çox miqdarda sağlam yağların istehlakı mədənin boşalmasını gecikdirə və toxluq və yorğunluq hisslərini artıra bilər.
Digər bir ümumi səhv, tərəvəzlərlə zəngin qidalarda kifayət qədər protein və ya karbohidrat çatışmazlığı ola biləcəyi üçün bilmədən çox az kalori istehlak etməkdir.
Mütəxəssislər porsiyaların ölçüsünü azaltmağı, qida seçimlərini dəyişdirməyi, tərəvəzləri yavaş bişirməyi və yeməkləri kifayət qədər protein və karbohidratlarla balanslaşdırmağı tövsiyə edirlər. Onlar həmçinin diqqətli qidalanmağı, yemək zamanı yavaşlamağı və gecə yeməyindən çəkinməyi məsləhət görürlər.
Reportyor.az
SAĞLAMLIQ / KARUSEL
Tarix: 17-12-2025, 09:23



























