Qəhvə südlə daha yaxşıdır, yoxsa südsüz?

Qəhvə antioksidan aktivliyi də daxil olmaqla bir sıra bioloji aktiv birləşmələrə malikdir.
Klinik tədqiqatlar göstərir ki, qəhvə içmək uzunömürlülük, iltihab səviyyəsinin aşağı olması, insulin müqaviməti, diabet, xərçəng, ürək-damar xəstəlikləri, insult, qaraciyər və böyrək sağlamlığı və zehni sağlamlıqla əlaqəli unikal sağlamlıq faydaları ilə əlaqələndirilir.
Tədqiqatlara görə, qəhvəyə süd əlavə etməyə gəldikdə, süd əlavə edilmiş qəhvənin immuniteti gücləndirdiyi və stressi azaltdığı göstərilmişdir. Bundan əlavə, qəhvəyə süd əlavə etmək onu daha az turşulu edir və beləliklə, ürək yanması, həzmsizlik və turşu reflüksünü azaldır. Bundan əlavə, süddəki fosfolipidlər stressin təsirlərini idarə etməyə, diqqəti cəmləmək qabiliyyətini yaxşılaşdırmağa və əzələlərin bərpasına və güclənməsinə kömək edir. Beləliklə, qəhvə ekstraktı və elmi cəhətdən sübut edilmiş stressi aradan qaldıran fosfolipidlərlə zəngin latte, stressin idarə olunmasını asanlaşdırmağa və enerji səviyyəsini artırmağa kömək edir. Dünyada gündə təxminən 2,25 milyard fincan qəhvə istehlak olunur. Bunların arasında təxminən 90%-i qəhvələrinə süd əlavə edilməsinin faydalarından faydalanır.
Qeyd olunan faydalardan əlavə, əksər hazır (RTD) qəhvə içkilərinin tərkibində şəkər əlavə olunduğunu nəzərə almaq lazımdır. Məsələn, qısa kapuçinoda 6 q süd şəkəri də daxil olmaqla 70 kalori var. Bunun əksinə olaraq, RTD-də 190 kalori, 22 q əlavə şəkər var ki, bu da tövsiyə olunan gündəlik dəyərin 44%-ni təşkil edir.
Südlü qəhvənin iltihab əleyhinə təsiri
Polifenollar, qəhvə dənələrində çox miqdarda olan və oksidləşdirici stressi azaldan və beləliklə, insan bədənində iltihabı azaldan antioksidantlar qrupuna aid bitki birləşmələridir.
Danimarkanın Kopenhagen Universitetində aparılan tədqiqatlar zamanı süni şəkildə iltihablanmış immun hüceyrələri üzərində təcrübələr aparılmışdır. Bəzi hüceyrələrə polifenolların və amin turşusunun kombinasiyası, digərlərinə yalnız polifenolların, bəzilərinə isə alınmamışdır. Nəticələr göstərir ki, polifenolların süd zülalı ilə reaksiyasında bu hüceyrələrin iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri ikiqat artır. Polifenolları daha yaxşı mənimsəmək və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərini artırmaq üçün tədqiqatçılar bu birləşmələri zülal strukturlarına necə kapsullaşdırmağı araşdırırlar.
Nə qədər qəhvə sağlamlığa fayda verir?
Müəlliflər gündə üç-dörd fincan qəbulun ürək-damar ölümü və ürək-damar xəstəlikləri üçün faydaları da daxil olmaqla ən böyük nisbi risk azalması ilə əlaqəli olduğunu bildiriblər. Bundan əlavə, kofeinin, xüsusən də üzgüçülük, velosiped sürmə, avarçəkmə və qaçış kimi daha az intensiv, uzunmüddətli idman növlərində atletik performansı yaxşılaşdırdığı göstərilib.
Digər tərəfdən, kofeinsiz qəhvə sağlam yetkinlərdə yeməkdən sonrakı qlikemik və insulinemik reaksiyalara müsbət təsir göstərib. Uşaqlar və hamilə qadınlar kofein istehlakını məhdudlaşdırmalıdırlar. 200 mq-dan yuxarı kofein səviyyəsi, təxminən 2 180 ml fincan, narahatlığı artıra bilər.
İstər yağsız, 2%, istərsə də bütöv olsun, qəhvəyə süd əlavə etmək, yetkinlər üçün südün 13 vacib qida maddəsini istehlak etmək üçün əla bir yoldur.
Reportyor.az
SAĞLAMLIQ / KARUSEL
Tarix: Dünən, 09:00



























