mobil versiya

Araşdırma: Gündəlik su, qəhvə və çay qarışığı uzunömürlülüklə əlaqəlidir







British Journal of Nutrition-da dərc olunan yeni bir araşdırma, gündəlik su, qəhvə və çayın balanslaşdırılmış qarışığının uzunömürlülüyə kömək edə biləcəyini göstərir.

Tədqiqatçılar 13 yaşdan yuxarı 182.770 Böyük Britaniya yetkinindən əldə edilən məlumatları təhlil edərək, gündə 7-8 içki - o cümlədən qəhvə, çay və su içənlərin, dörd içkidən az içənlərlə müqayisədə hər hansı bir səbəbdən ölüm riskinin 28% daha aşağı olduğunu müəyyən etdilər.

Mütəxəssislər ümumi sağlamlıq üçün susuzluğun vacibliyini vurğulayırlar, lakin mayelərin keyfiyyəti və müxtəlifliyinin də vacib olduğunu qeyd edirlər. Araşdırmada iştirak etməyən həkim-alim Dr. Tomas M. Holland, qəhvə və çay qarışığının təxminən 2:3 nisbətində ürək və həzm problemləri də daxil olmaqla əsas xəstəliklərə qarşı ən böyük qoruma təklif etdiyini vurğuladı.

Qəhvənin tərkibində flavonoidlər və xlorogen turşuları kimi faydalı birləşmələr var ki, bu da iltihabı azalda və insulinə həssaslığı artıra bilər. Eynilə, çay damar sağlamlığını dəstəkləyən katexinlər kimi antioksidantlar təklif edir. Birlikdə bu içkilər bir-birinin müsbət təsirlərini artıra bilər.

Lakin mütəxəssislər həddindən artıq kofein qəbulundan çəkinirlər. Gündəlik doqquzdan çox içki, əsasən qəhvə və çay qəbul etmək ürək-damar risklərini artıra bilər. Orta səviyyədə saxlamaq vacibdir, ideal olaraq su, qəhvə və çayı birləşdirən yeddi-səkkiz içki qəbul etmək lazımdır.

Nəticələr ümidverici olsa da, tədqiqatçılar müşahidə tədqiqatlarının səbəb və nəticəni sübut edə bilmədiyini xəbərdar edirlər. Hazırlama üsulları, əlavə maddələr və həyat tərzi vərdişləri kimi amillər də nəticələrə təsir göstərə bilər.

Xülasə, müxtəlif maye qəbuluna diqqət yetirmək - əsasən su ilə nəmləndirmək, orta miqdarda qəhvə və çayla əlavə etmək - daha yaxşı sağlamlığa və uzunömürlülüyə kömək edə bilər.

Reportyor.az



SAĞLAMLIQ / KARUSEL
Tarix: Bu gün, 09:00