mobil versiya

Tədqiqat: Gündə dörd fincan qəhvə baş və boyun xərçəngi riskini azalda bilər



Bir çoxları üçün günə bir fincan isti çay və ya qəhvə ilə başlamaq təsəlliverici bir ritualdır. Enerji artırmaqdan başqa, yeni araşdırmalar göstərir ki, bu məşhur içkilər, ehtimal ki, antioksidant və iltihab əleyhinə birləşmələrə görə müəyyən xərçəng növlərinin riskini azaltmağa kömək edə bilər.

Geniş miqyaslı bir analizə görə, müntəzəm olaraq çay və ya qəhvə istehlak edən insanların baş və boyun xərçəngi riskinin daha az olduğu görünür. Bununla belə, əlaqə mürəkkəbdir və istehlak nümunələri, içki növü və həyat tərzi faktorlarından asılı ola bilər.

Baş və boyun xərçəngi dünyada ən çox yayılmış xərçənglər arasındadır. Cancer Research UK-nin məlumatına görə, təkcə Böyük Britaniyada hər il təxminən 12,800 yeni hadisə qeydə alınır və nəticədə 4,000-dən çox insan ölür. Bu riski azaltmağa kömək edə biləcək hər hansı bir amil, pəhriz və həyat tərzinin əhəmiyyətini vurğulayaraq, ictimai sağlamlıq üçün çox əhəmiyyətli hesab edilir.

Çay və qəhvə istehlakı ilə baş və boyun xərçəngi arasında əlaqə: Qlobal tədqiqatın nəticələri

Xərçəng jurnalında dərc edilən araşdırma Huntsman Xərçəng İnstitutundan və Yuta Tibb Məktəbindən Dr. Yuan Çen Amy Linin rəhbərlik etdiyi beynəlxalq komanda tərəfindən aparılıb. Komanda Avropa, Şimali Amerika və Latın Amerikasında aparılan 14 araşdırmanın məlumatlarını təhlil edib.

Ümumilikdə tədqiqatçılar baş və boyun xərçəngi diaqnozu qoyulmuş 9548 nəfərin sağlamlıq və həyat tərzi məlumatlarını araşdırıb və onları 15783 sağlam iştirakçı ilə müqayisə ediblər. İştirakçılar çay və qəhvə vərdişləri, o cümlədən kofeinli qəhvə qəbul edib-etməmələri barədə ətraflı məlumat verdilər. Yaş, cins, siqaret və pəhriz kimi digər risk faktorları da nəzərə alınıb.

Qəhvə və Çayın Baş və Boyun Xərçəngi Riskinə Təsiri

Əsas tapıntılar gündə dörd stəkandan çox kofeinli qəhvə içən insanların içməyənlərlə müqayisədə baş və boyun xərçənginə tutulma ehtimalının 17% daha az olduğunu vurğuladı. Qəhvənin qoruyucu təsiri ağız boşluğu və orofaringeal xərçənglər üçün ən güclü idi. Maraqlıdır ki, kofeinsiz qəhvə də ilk növbədə ağız boşluğu xərçəngi riskini azaltmaqda bəzi faydalar göstərdi və kofeindən başqa birləşmələrin - təbii olaraq meydana gələn antioksidantlar və polifenollar kimi - xərçəngin qarşısının alınmasında rol oynaya biləcəyini təklif etdi.

Çay üçün nəticələr daha az sadə idi. Gündə bir stəkan və ya daha az içmək baş və boyun xərçəngi riskində, xüsusən də aşağı faringeal xərçəng üçün ümumi olaraq 9% azalma ilə əlaqələndirildi. Bununla belə, daha yüksək istehlak riski artırır, gündə bir fincandan çox qırtlaq xərçəngi ehtimalı 38% daha yüksəkdir. Tədqiqatçılar bunun çayın qırtlaq xərçəngi üçün məlum risk faktoru olan turşu reflüsinə səbəb ola biləcəyini irəli sürürlər.

Xərçəngin qarşısının alınmasında çay və qəhvənin sağlamlıq üçün faydaları

Doktor Li və komandası qeyd etdi ki, çay və qəhvənin xərçəng əleyhinə faydaları təkcə kofeinlə məhdudlaşmaya bilər. Hər iki içkinin tərkibində antioksidan və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik flavonoidlər, taninlər və polifenollar kimi geniş spektrli bioloji aktiv birləşmələr var. Bu birləşmələr DNT zədəsini azaltmağa və xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini yavaşlatmağa kömək edə bilər. Bununla belə, sübutlar qeyri-müəyyən olaraq qalır və Dr. Lee bu içkilərin ağız boşluğunun və boğazın müxtəlif hissələrinə necə təsir etdiyini araşdırmaq üçün əlavə tədqiqatlara ehtiyac olduğunu vurğuladı.

Çay və Qəhvəni Xərçəng Riskinə Əlaqələndirməkdə Çətinliklər

Ümid verici nəticələrə baxmayaraq, tədqiqatın məhdudiyyətləri var. İştirakçılar çay və qəhvə istehlakı ilə bağlı özləri məlumat verdilər ki, bu da qeyri-dəqiq ola bilər. Tədqiqat həmçinin çay növləri (yaşıl, qara, bitki mənşəli) və ya hazırlanma üsulları arasında fərq qoymadı, hər ikisi nəticələrə təsir edə bilər.

Mütəxəssislər həmçinin xəbərdarlıq edirlər ki, tapıntılar birbaşa səbəb-nəticə əlaqəsi yaratmır. London Kral Kollecinin qidalanma üzrə fəxri professoru, professor Tom Sanders qeyd edib ki, çoxlu miqdarda çay və qəhvə istehlak edən şəxslər ümumiyyətlə siqaretdən qaçmaq kimi daha sağlam vərdişlərə əməl edə bilərlər ki, bu da içkilərin özündən çox xərçəng riskinin azaldığını izah edə bilər.

Orta Çay və Qəhvə İstifadəsi Qoruma Təqdim edə bilər

Gündəlik çay və ya qəhvə istehlakının xərçəng riskini artıra biləcəyindən narahat olanlar üçün bu araşdırma arxayınlıq verir: orta dərəcədə istehlak, xüsusən də qəhvə müəyyən baş və boyun xərçənginə qarşı qorunma təmin edə bilər. Bununla belə, həddindən artıq çay qəbulu qırtlaq xərçəngi riskini artıra bilər, bu da mülayimliyin vacibliyini vurğulayır.

Bu araşdırma, çay və qəhvənin ayıqlığı artırmaqdan əlavə sağlamlıq faydaları təmin edə biləcəyinə dair artan sübutları əlavə edir. Buna baxmayaraq, ekspertlər vurğulayırlar ki, bu içkilər siqaretdən qaçmaq, balanslaşdırılmış pəhriz saxlamaq və müntəzəm idman etmək kimi sübut olunmuş xərçəngin qarşısının alınması strategiyalarını əvəz etməməlidir. Bir fincan isti çay və ya qəhvədən həzz almaq yaxşıdır, lakin balans vacibdir.

Reportyor.az
SAĞLAMLIQ / KARUSEL
Tarix: 7-10-2025, 09:00