Keşniş: Daimi istehlakın 5 heyrətamiz sağlamlıq faydası

Keşniş təravətləndirici aroması və sağlamlıq faydaları ilə tanınan mətbəxlərdə ən çox istifadə edilən otlardan biridir.
Bir çox insan onu ləzzətli dadına görə sevir, çünki gündəlik istehlak həzmi dəstəkləyə, toxunulmazlığı artıra, ürək-damar sağlamlığını yaxşılaşdıra, qan şəkərini tənzimləməyə və bədənin təbii detoksifikasiya prosesinə kömək edə bilər.
1. Həzmi dəstəkləyir
Keşniş yarpaqları və toxumları uzun müddət həzm pozğunluqlarını aradan qaldırmaq üçün istifadə edilmişdir. Tərkibindəki efir yağları həzm şirələrinin və fermentlərin ifrazını stimullaşdırır, qidaların rəvan parçalanmasına kömək edir. Xüsusilə yeməkdən sonra şişkinlik və həzmsizlik kimi xoşagəlməz simptomları da aradan qaldırır. Toxumlardan hazırlanan keşniş suyu həzmsizlik, turşuluq və hətta arabir mədə krampları üçün məşhur ev vasitəsidir, eyni zamanda bağırsaq funksiyasını yaxşılaşdırır və qida maddələrinin daha yaxşı udulmasını dəstəkləyir.
2. Qan şəkər səviyyələrini tənzimləyir
Keşnişin daha az tanınan faydası qan şəkərini tənzimləmə qabiliyyətidir. Tədqiqatlar göstərdi ki, onun toxumları bədənin qlükozanı emal etmək qabiliyyətini artıran fermentləri aktivləşdirə bilir. Bu, onu gün ərzində sabit enerji səviyyələrini saxlamaq istəyənlər üçün qiymətli bir bitki halına gətirir, eyni zamanda yeməklərdə müntəzəm istifadəsi qəfil şəkər sıçrayışlarına qarşı təbii qorunma təmin edir.
3. Ürək sağlamlığını təşviq edir
Keşniş sərbəst radikallarla və oksidləşdirici stresslə mübarizə aparan antioksidanlarla zəngindir - hər ikisi ürək-damar xəstəliklərinə kömək edən amillərdir. Tədqiqatlar göstərir ki, keşniş pis xolesterini (LDL) aşağı salır, eyni zamanda yaxşı xolesterolu (HDL) artırır. Onun təbii sidikqovucu xüsusiyyətləri də bədəndə artıq natriumun azaldılmasına və normal qan təzyiqinin saxlanmasına kömək edir, bu da onu ürək və damar sağlamlığı üçün güclü müttəfiq edir.
4. İmmuniteti gücləndirir
Təzə keşniş yarpaqları C vitamini, K vitamini və immunitet sistemini gücləndirən digər mikroelementlərlə zəngindir. Onun efir yağları həmçinin infeksiyalarla mübarizə aparmağa kömək edən antibakterial və antifungal xüsusiyyətlərə malikdir. Toxunulmazlığı yeməklərə təzə keşniş yarpaqları əlavə etməklə və ya çiy keşniş çotneyində istifadə etməklə asanlıqla dəstəkləmək olar.
5. Təbii detoksifikasiyaya kömək edir
Keşniş bədəndəki ağır metalları bağlayaraq və onların aradan qaldırılmasına kömək edərək detoksifikasiya agenti kimi çıxış edir. O, həmçinin sidik vasitəsilə toksinlərin yuyulmasında böyrək funksiyasını dəstəkləyir. Gündəlik keşniş suyu içmək və ya yeməklərə əlavə etmək bədənin təbii detoks prosesinə kömək etmək üçün asan bir yoldur.
Keşnişi pəhrizinizə daxil etməyin yolları
Bir çay qaşığı keşniş çəyirdəyini gecədən isladın, sonra qaynadıb səhər ilıq su için. Bu, həzmi təşviq edir, arıqlamağa kömək edir və bədəni zərərsizləşdirir. Siz həmçinin mərciməklərə, şorbalara və tərəvəzlərə keşniş toxumu tozunu əlavə edə bilərsiniz və ya torpaq, zəngin bir ləzzət üçün onu smuzilərə qarışdıra bilərsiniz.
Reportyor.az
SAĞLAMLIQ / KARUSEL
Tarix: Bu gün, 09:00