mobil versiya

Faydalarla dolu: 8 iltihab əleyhinə ədviyyat





Müəyyən ədviyyatların iltihabı azaltmağa kömək etdiyi məlumdur ki, bu da diabet və ürək xəstəliyi kimi xroniki xəstəliklərin əsas amilidir.

Very Well Health-ə görə, yeni bir araşdırma, sarıkök, zəncəfil, zəfəran və darçın kimi sağlamlıq üçün faydalı bəzi tanınmış ədviyyatları ən təsirli iltihab əleyhinə ədviyyatlar arasında qeyd etdi. Onlar aşağıdakı kimi təsnif edilir:

1. Zəncəfil
Zəncəfil artrit kimi iltihabi sağlamlıq vəziyyətlərini yaxşılaşdıra bilər. Araşdırmalar göstərir ki, zəncəfil əlavələrinin qəbulu simptomları aradan qaldırmağa və revmatoid artritin irəliləməsini yavaşlatmağa kömək edə bilər. Tərkibində gingerol və shogaol adlı bitki birləşmələri var ki, bu da bədəndəki iltihabi zülalları azaltmağa və iltihabın qarşısını almağa kömək edir.

2. Mixək
Mixəklər güclü iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik antioksidantlar olan polifenollarla zəngin olan şirin və istiləşdirici ədviyyatlardır. Onların tərkibində iltihabı və ağrını azaltmağa kömək edən evgenol adlı bir növ polifenol var.

3. Çili Bibəri (Kayen)
Kayen bibəri güclü iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik acı bir ədviyyatdır. Tərkibində iltihaba səbəb olan zülalları azaldan və ağrıları aradan qaldıran kapsaisin var. Tədqiqatlar göstərir ki, kapsaisin bədəndəki iltihab yollarını maneə törədir.

4. Darçın
Darçın iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri ilə tanınır və bir çox yeməklərə şirin dad qatır. Tərkibində iltihabı azalda və qan şəkəri səviyyəsini tənzimləyə bilən antioksidant olan sinnamaldehid var. Tədqiqatlar göstərir ki, darçın beyin sağlamlığını qoruya və iltihab əleyhinə təsirlərinə görə demensiya və Alzheimer xəstəliyi riskini azalda bilər.

5. Zəfəran
Parlaq sarı rəngi olan zəfəran qidalara zəngin dad qatır. Tərkibində oksidləşdirici stressi və iltihabı azaltmağa kömək edən krosin və safranal kimi bitki birləşmələri var. Tədqiqatlar göstərir ki, müntəzəm zəfəran əlavəsi iltihabın markerlərindən biri olan C-reaktiv zülalı (CRP) azalda bilər və iltihabi bağırsaq xəstəliyi də daxil olmaqla müəyyən iltihabi vəziyyətlərdən qoruya bilər. Mütəxəssislər yeməkdə az miqdarda istifadə etməyi məsləhət görürlər.

6. Hil
Hil iltihab əleyhinə bitki birləşmələri ilə zəngin olan şirin ədviyyatdır. Yağları hüceyrə zədələnməsini azaldan və iltihabı yüngülləşdirən antioksidan xüsusiyyətlərə malikdir. Araşdırmalar göstərir ki, hil istehlakı qanda iltihab markerlərini azaldır.

7. Qara istiot
Qara istiot beyin iltihabını azalda bilən geniş istifadə olunan ədviyyatdır. Tərkibində güclü iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik piperin birləşməsidir. Araşdırmalar göstərir ki, piperin Alzheimer və Parkinson xəstəlikləri də daxil olmaqla xroniki xəstəliklərlə əlaqəli iltihab markerlərini azalda bilər.

8. Sarımsaq
Soğan və pırasa ailəsinə aid olan sarımsaq, iltihabi bağırsaq xəstəliyinin simptomlarını aradan qaldırmağa kömək edə biləcək güclü iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. Sarımsaqla zəngin bir pəhriz həmçinin kolorektal xərçəng riskini azalda bilər.

Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, bu ədviyyatlar diabet və ürək xəstəliyi kimi xroniki xəstəliklərdə əsas amil olan iltihabı azaltmaqda təsirli olduğunu sübut etmişdir.

Reportyor.az 

SAĞLAMLIQ / KARUSEL
Tarix: 16-12-2025, 10:32