Sağlamlığı gücləndirən 4 iltihab əleyhinə qida

ABŞ-dakı qidalanma mütəxəssisləri iltihabı azaltmaqda və ümumi sağlamlığı gücləndirməkdə əhəmiyyətli bir fərq yarada bilən iki vacib qidanı vurğuladılar: zəngin qida maddələri və güclü antioksidantlar sayəsində ispanaq və nar.
Real Simple bildirir ki, mütəxəssislər xroniki xəstəliklərin qarşısını almaq və yaşla sağlamlığı yaxşılaşdırmaq üçün bu iki qidanı gündəlik pəhrizə daxil etməyi tövsiyə etdilər.
Amerikalı diyetoloq Krista Braun deyir ki, ispanaq ən yaxşı iltihabəleyhinə qidalardan biridir, çünki tərkibində sağlamlığın təşviqində mühüm rol oynayan vitaminlər, lif və qida maddələri var.
Çoxsaylı tədqiqatlar göstərir ki, ispanaq yeməyin diabet riskini 26% azaltması ilə yanaşı, gündə yarım stəkan bişmiş tərəvəz istehlak edərkən yaşlı yetkinlərdə beyin funksiyasını 11 illik koqnitiv qocalmaya bərabər şəkildə yaxşılaşdırması ilə əlaqələndirilir. Ispanaq yemək həmçinin hər gün bir stəkan yarpaqlı göyərti istehlak edənlərdə yoğun bağırsaq xərçəngi ilə əlaqəli iltihab markerlərini azaldır.
İspanaq bişmiş və ya çiy yeyilə bilsə də, Braun ən yüksək miqdarda lutein əldə etmək üçün onu çiy yeməyi məsləhət görür - koqnitiv geriləmədən qorunmağa kömək edən, ürək sağlamlığını yaxşılaşdıran və xərçəngdən qorunma təmin edən güclü bir antioksidant.
Bu arada, amerikalı diyetoloq Maşa Devis təsdiqləyir ki, nar dənələri güclü iltihab əleyhinə təsirləri ilə tanınan təbii, aktiv polifenol birləşmələri sayəsində bədənin iltihab reaksiyasını dəstəkləmək üçün ideal seçimdir.
Nar dənələri liflə zəngindir - yarım stəkanda təxminən 4 qram - və ürək sağlamlığını təşviq edən, qan dövranını yaxşılaşdıran, dəri sağlamlığını dəstəkləyən və bədəni oksidləşdirici stressdən qoruyan antioksidantlar ehtiva edir. Devis gündə təxminən yarım stəkan istehlak etməyi tövsiyə edir və vurğulayır ki, bütöv nar dənələri şirədən daha yaxşıdır, çünki onlar daha çox lif (0,2 qrama qarşı 7 qram), eləcə də daha çox miqdarda C vitamini ehtiva edir.
Ispanaq və narın faydalarından zövq almaq üçün bu iki inqrediyent asanlıqla müxtəlif gündəlik reseptlərə, məsələn, nar ilə farro salatı kimi taxıl salatlarına, yaşıl şaşşuka kimi sağlam səhər yeməyi yeməklərinə, ispanaqla zəngin yaşıl smuzilərə və nar ilə qovrulmuş balqabaq salatı kimi isti salatlara daxil edilə bilər.
İspanaq və ya nar yeməyi sevməyənlər üçün alternativ iltihab əleyhinə qidalar da mövcuddur. Mütəxəssislər iki oxşar seçim təklif edirlər: iltihab əleyhinə birləşmələrlə zəngin olan və zeytun yağı və sarımsaqla qovrulmuş şəkildə yeyilə bilən brokoli; və antosiyanin və melatonin tərkibinə görə məşqdən sonra əzələ ağrısını və iltihabı azaltmağa kömək edən turş albalı (və ya onların şirəsi), yuxu keyfiyyətini yaxşılaşdırır.
Mütəxəssislər əlavə ediblər ki, iltihab əleyhinə pəhrizə riayət etmək ürək xəstəliyi kimi xroniki xəstəliklərin riskini azaltmaqdan tutmuş artıq təsirlənmiş insanlarda simptomları yüngülləşdirməyə və hətta qocalma prosesini yavaşlatmağa qədər geniş sağlamlıq faydaları təklif edir.
Reportyor.az
SAĞLAMLIQ / KARUSEL
Tarix: Bu gün, 12:31



























