mobil versiya

Yaşıl Çay: Alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyinə qarşı qoruyucu qalxan





Yaponiyanın Kaqoşima Universitetinin tədqiqatçıları tərəfindən aparılan bir araşdırma, yaşıl çayın gündəlik istehlakının alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyinin (NAFLD) qarşısını almasına kömək edə biləcəyini ortaya qoydu.

“Food & Function” jurnalında dərc edilən araşdırmada qeyd olunub ki, müntəzəm yaşıl çay qəbulu qaraciyərdə yağ yığılmasını azaldır, yağ metabolizmasını yaxşılaşdırır və bağırsaq mikrobiota tarazlığını bərpa edir.

Təcrübələr zamanı siçanlar gündəlik yaşıl çay dozası ilə qidalandırılıb. Tapıntılar göstərdi ki, müntəzəm istehlak:

Yağ səviyyəsini və qaraciyərin zədələnməsi ilə əlaqəli fermentləri azaldır.

Orqanizmdən trigliseridlərin xaric edilməsini gücləndirir.

Əsas aktiv maddəsi olan Epigallocatechin-3-gallate (EGCG) sayəsində yağları parçalayan fermentləri aktivləşdirərkən qaraciyər hüceyrələrində yağ istehsalını boğur.

Tədqiqatçılar həmçinin yaşıl çayın piylənmə və metabolik pozğunluqları olan insanlarda tez-tez yüksələn Firmicutes bakteriyalarının nisbətini azaldır.

Tədqiqat belə nəticəyə gəldi ki, hər gün ənənəvi olaraq hazırlanmış bir stəkan yaşıl çay içmək NAFLD və əlaqəli metabolik pozğunluqların qarşısını almaq üçün sadə və təhlükəsiz bir üsul ola bilər.

Bundan əlavə, Çinin Siçuan Universitetinin alimləri bu yaxınlarda yaşıl çay və dəniz yosunlarından hazırlanmış yeməli mikroqranullar hazırladılar və qeyd etdilər ki, bu əlavələr yağ yandırmağa və bağırsaq funksiyasını yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər.


Reportyor.az


SAĞLAMLIQ / KARUSEL
Tarix: Bu gün, 09:00